V Mariboru je na maturantski četvorki sodelovalo 1650 ljudi. »Ko ste bili vi stari eno leto, sem bil kot predsednik državnega zbora pokrovitelj prve maturantske parade leta 2001. Sedemnajst let sem spremljal to živahnost, to življenje, to strast mladih ljudi v Ljubljani in vedno sem si želel, da bi enkrat prišel v Maribor. In zdaj sem tukaj,« je v kratkem nagovoru dejal Pahor, množica pa mu je ob žvižgih piščalk navdušeno zaploskala. »Tudi vi imate neke želje. Eni bi se radi srečno zaljubili, drugi bi radi imeli čudovite družine, tretji bi radi uspeli v poslu, četrti bi radi bili člani ekipe Nogometnega kluba Maribor. Nobena od teh želja ni neuresničljiva, če ji sledite s svojim srcem in če vas pri tem žene močna strast in nikoli ne obupate. Srečno!« je še dodal Pahor.

V Mariboru so se letos zavrteli na Glavnem trgu

Maturanti so v Mariboru zaplesali na Glavnem trgu, medtem ko so prejšnja leta plesali na Titovem mostu, Trgu Leona Štuklja ali v Mestnem parku. Tokrat je četvorko priredila samo Plesna šola Salsero s partnerji, medtem ko sta lani v tem mestu potekali dve ločeni četvorki. »Plesnim šolam sem napisal, da ne podpiram dvojne ali trojne izvedbe in da naj bo organizator tista šola, ki ima v mestu največ maturantskih plesov,« je za STA pojasnil župan Andrej Fištravec. Letošnja izbira lokacije se mu zdi primerna. »Všeč mi je, da je zasnovano kot celodnevno dogajanje, da je tudi kulinarična in glasbena ponudba in da skušajo držati maturante kolikor toliko na kupu,« je še povedal župan.

Četvorka kot pika na i

Po besedah direktorja Plesne šole Salsero Dejana Kolenca, ki je poleg Maribora izvedla maturantsko četvorko še v Ljutomeru, je glavni namen dogodka zahvala maturantom in maturantkam za pridno delo v preteklih štirih letih in priložnost za sproščeno druženje. »Da damo ob zaključku šolskega leta piko na njihovemu srednješolskemu izobraževanju,« je dejal.

Maturantke in maturanti v oranžnih oziroma črnih majicah so napolnili tudi Slovensko cesto v prestolnici, kjer jih je pozdravil ljubljanski župan Zoran Janković, 18. maturantska parada pa je za nekaj trenutkov ustavila tudi številne mimoidoče. V prešernem vzdušju ter ob predirnih zvokih piščalk in navodilih koreografinje so mladi najprej odplesali četvorko, nato pa se zazibali še v latino ritmih in ob Golici.