Kitarist Gary Rossington, edini še prvotni član skupine, je nedavno razkril, da so številne težave z njegovim srcem razlog, da so se odločili za slovo. »Zato sem jo poimenoval poslovilna turneja: Ne vem, če bom tam,« je pojasnil.

Skupina je pred nekaj meseci doživela premiero dokumentarca If I Leave Here Tomorrow, Rossington pa je ob tem priznal, da je bila velika čustvena izkušnja, ko je videl njihove številne uspehe in tragedije.

Bend, ki je imel svoje začetke v letu 1964, leta 1969 pa si je nadel ime Lynyrd Skynyrd, je na začetku 70. let zaslovel s svojo različico rocka, navdahnjeno z bluesom. V zakladnico zvrsti je prispeval skladbe, kot so Free Bird, Simple Man, That Smell ali Sweet Home Alabama, ki je nastala kot "odgovor" Neilu Youngu na njegovo pesem Southern Man.

Huda tragedija skupine

Na vrhuncu uspeha je zasedba doživela tragedijo: leta 1977 so trije glasbeniki, glavni pevec Ronnie Van Zant, kitarist Steve Gaines in njegova sestra, spremljevalna vokalistka Cassie Gaines, umrli v letalski nesreči, klaviaturist Billy Powell pa je preživel kljub težkim poškodbam obraza.

Deset let po nesreči so se preživeli člani ponovno združili, kot pevec se jim je pridružil Van Zantov brat Johnny. Sledilo je še nekaj albumov, ki pa niso doživeli takšnega komercialnega uspeha kot prvih pet plošč izvirne postave. Leta 2006 so bend sprejeli v Dvorano slavnih rock'n'rolla.