Mednarodni muzejski svet (Icom) je 18. maj za mednarodni dan muzejev z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi razglasil leta 1977. Danes si je nemogoče predstavljati in razumeti vlogo muzejev brez upoštevanja vseh ravni povezanosti muzejev. So vitalni del lokalnih skupnosti, njihove kulturne krajine in del okolja, ki ga dopolnjujejo ter soustvarjajo, ob letošnjem mednarodnem muzejskem dnevu piše slovenski odbor Icoma.

Tehnologija muzejem omogoča nove povezave

Muzeji danes iščejo načine, kako bi presegli svoje osrednje občinstvo, kako bi našli nove načine tolmačenja in predstavitve svojih zbirk. Nove povezave omogoča tehnologija, pa tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo in različnimi družbenimi skupinami. Posledično so v preteklih letih zrasli novi projekti, ki jih muzeji organizirajo v sodelovanju z manjšinami, zapostavljenimi skupnostmi, avtohtonimi ljudstvi, ranljivimi skupinami in različnimi institucijami, ki se ukvarjajo z vključevanjem ter enakimi možnostmi.

Korak v smeri utrjevanja vloge muzejev kot prostorov medgeneracijskega ter multikulturnega povezovanja predstavlja zdaj že tradicionalna skupna panojska razstava slovenskih nacionalnih muzejev, ki jo bodo danes ob 11.30 odprli na muzejski ploščadi na Metelkovi, in tako pod okriljem Icoma Slovenije obeležili mednarodni muzejski dan. Odprtje bo sledilo novinarski konferenci vseh treh slovenskih muzejskih organizacij - Icom Slovenija, Skupnosti muzejev Slovenije in Slovenskega muzejskega društva. Med drugim bodo predstavili Poletno muzejsko noč 16. junija ter najavili drugi kongres muzealcev, ki bo med 20. in 22. septembrom v Brežicah.

V soboto ponekod tudi Evropska noč muzejev

Mednarodni muzejski dan vsako leto združi okoli 35.000 muzejskih institucij v več kot 140 državah sveta. Slovenski muzeji in galerije na ta dan brezplačno odprejo vrata obiskovalcem ter pripravijo vrsto delavnic, javnih vodstev in drugih prireditev. Celovit program letošnjih dogodkov je objavljen na spletni strani Icom Slovenija.

Slovensko muzejsko društvo se obeleževanju mednarodnega muzejskega dneva vsako leto pridruži s podelitvijo Valvasorjevih nagrad in priznanj. Letošnje bodo podelili v ponedeljek v ljubljanski Narodni galeriji.

Ob mednarodnem muzejskem dnevu bodo v soboto v nekaterih državah obeležili tudi Evropsko noč muzejev.