Poglejmo vaše poveličevanje tehnološkega razvoja in prednosti, ki jo ima Amerika. To bi morali pripisati tudi drugim državam zahodnega sveta. Tu bi morali upoštevati zgodovinske okoliščine, ki so nekaterim državam omogočile hitrejši razvoj. Kdo so tisti, ki so imeli koloniziran velik del sveta? Kdo je iz Afrike nasilno vozil v Ameriko črne sužnje? Kdo je oropal Inke, kdo je skoraj iztrebil Indijance, kdo je stoletja izčrpaval Afriko, Azijo, Avstralijo in tudi države Južne in Srednje Amerike ter Evrope? Kdo je spodbujal številne državne udare v državah, ki niso dobro sodelovale z vašo demokracijo? V kapitalu, ki so ga ustvarili drugi, je začetek prednosti. Ne mislite, da so drugi narodi toliko manj inteligentni. Razvoj je postopoma pomenil tudi naprednejše družbene odnose in sistem oblasti.

Poglejmo še obe svetovni vojni. Trditev, da so ob koncu druge svetovne vojne ZDA skupaj z zavezniki rešile Evropo, je podcenjevalna do zaveznikov. Vemo, kdo je bil v antifašistični koaliciji in kdo je utrpel največ žrtev, med njimi so bili tudi jugoslovanski partizani. Ni res, da je Jugoslavija imela takrat edinega prijatelja Stalina. Kaj pa srečanje Tita in Churchilla in vsa pomoč med vojno, ki so nam jo pošiljali Angleži? Poglejmo še napad z atomsko bombo na Hirošimo in Nagasaki, z več sto tisoč mrtvimi. Izgovor Američanov, da je to prispevalo k hitrejšemu koncu vojne, je neprepričljiv.

Navajate zgledni sistem volitev v ZDA. Brez ogromnih finančnih sredstev se volitev tam ne da dobiti. In spomnimo se, kolikokrat so pred leti preštevali glasovnice ob volitvah za predsednika.

Gospod Mihič, ali mogoče preštevate žrtve vaših cenjenih demokratov v Afganistanu, Iraku, Libiji, Jemnu, Egiptu in na koncu v bojih z Islamsko državo ter v Siriji (te zadnje moramo pripisati tudi Rusom)? Kot posledico teh revolucij prištejte še množico pobitih v mestih po Evropi in tisoče utopljencev v Sredozemskem morju. Spomnite se kolone beguncev, ki so brez človeškega dostojanstva prečkali tudi našo državo, v iskanju miru zase in za svoje otroke. In končno, gospod Mihič, pomislite še na milijone beguncev v Turčiji. Vsi našteti so žrtve vaše največje demokracije na svetu.

Samo še nekaj besed o sedanjem predsedniku ZDA. Razdiranje svetovnih trgovinskih sporazumov, jedrskega dogovora z Iranom, brezpogojno podpiranje Izraela, to vse je potencialna grožnja svetovnemu miru s strani vaših demokratov. In zakaj? Kot je dejal Trump, dobro je samo to, kar je dobro za Ameriko. Torej moramo vsi nekaj izgubiti, da bodo vaši demokrati zadovoljni. Še najbolj pa so zadovoljni, če kupujemo čim več njihovega orožja in če se ga kar največ uniči v svetovnih konfliktih.

Gospod Mihič, če lahko upravičite vsa našteta grozodejstva, boste lahko hvalili to demokracijo.

Vladimir Silič, Bled