Dvainštiridesetletni Jaka Rajh, pri katerem so policisti januarja v več prostorih najete hiše v Borovnici našli 1798 sadik prepovedane konoplje in še nekaj posušene marihuane, se zagovarja, da konoplje ni nameraval prodati. Za manjši del droge trdi, da jo je imel le za lastno uporabo oziroma za pomoč domačim. Lajšal je zdravstvene težave materi in sestri, marihuano pa je užival tudi sam zaradi težav s hrbtenico. Včeraj je ljubljanski okrožni sodnici Vesni Podjed prinesel kopijo zdravstvenega kartona, iz katerega je razvidno, da si je leta 1994 poškodoval vretence. Na vprašanje sodnice, ali obstaja tudi kakšna novejša zdravstvena dokumentacija o njegovih težavah s hrbtenico, je Rajh pojasnil, da zadnjih 24 let druge preiskave niso bile potrebne, saj si je ves čas uspešno pomagal prav z marihuano.

Če je manjši del doma pridelane konoplje uporabljal kot čudežno zdravilo, pa je bil drugi domnevni vzrok za gojenje prav tako plemenit. Vse preostale rastline je po lastnih besedah gojil v znanstvene namene. Obtoženi, o katerem svetovni splet ne prikaže zadetkov s področja znanosti, priča pa o njegovem udejstvovanju v manekenstvu, namreč pravi, da je želel razviti novo sorto konoplje.

Razlaga za laično publiko

Rajh se je z znanstvenim pristopom lotil tudi priče Nuše Verbič iz nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL). Oborožil se je s kopijo diplomske naloge študentke, ki se je posvetila konoplji, in Verbičevi zastavil več vprašanj. Tako o načinu izvedbe preiskave zasežene konoplje kot tudi o čiščenju in ustrezni homologiziranosti njihovih naprav. Verbičeva je pojasnila, da je preiskava, v kateri jih zanima predvsem preverjanje prisotnosti THC, ustrezno akreditirana. Na nekatera Rajhova vprašanja o lastnostih konoplje priča ni odgovorila, saj je po izobrazbi kemičarka, z lastnostmi rastlin pa se ukvarjajo agronomi in biologi.

Sodnica Podjedova vseh vprašanj Rajhu niti ni dovolila in mu je predlagala, da namesto tega dopolni svoj zagovor. »Rad bi vam osvetlil, ker vidim, da ste bolj laična publika,« je začel, vendar mu sodnica obširnejše ekspertize ni dovolila. Je pa obtoženi lahko dodatno pojasnil, da po njegovem mnenju v zaseženih rastlinah ni bilo THC, čeprav je test NFL to pokazal. »Poudarjam, da THC-kislina ni psihoaktivna snov, THC pa,« se je dotaknil THC-kisline, ki je prekurzor THC.

Enkrat že pogojno obsojen

Na včerajšnji obravnavi je sodnica preverila Rajhovo kazensko evidenco, iz katere je razvidno, da je bil junija lani že obsojen zaradi prometa s prepovedanimi drogami. Obsodba se nanaša na njegovo aretacijo 30. oktobra 2015, ko je v Šmartnem ob Savi v kombiju prevažal 139 sadik marihuane. Junija lani je krivdo priznal in bil obsojen na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo petih let. Tokrat mu grozi strožja kazen, saj je tožilstvo na predobravnavnem naroku predlagalo leto in pol zapora in preklic pogojne kazni. Toda Rajh tokrat krivde ni priznal in se zagovarja kot nedolžen.

Tožilstvo je včeraj nekoliko spremenilo obtožbo in zmanjšalo časovni razpon domnevnega gojenja marihuane. Prej mu je očitalo, da je proizvodnjo začel že konec lanskega avgusta, po novem pa, da šele v začetku oktobra. Njegov najemodajalec je namreč pričal, da je konec septembra obiskal Rajha, saj se je ta pritožil zaradi nedelujoče kurjave, med obiskom pa prostorov za gojenje marihuane ni opazil. Rajh se je ob tem pridušal, da je bila kurjava popravljena šele konec oktobra ali v začetku novembra in da so do takrat v hišo prihajali inštalaterji.