Zaradi ponarejenega davčnega potrdila takratnemu nogometnemu prvoligašu iz Murske Sobote, nogometnemu društvu Mura 05, sta pred tremi leti brez službe že ostala nekdanja namestnica direktorice Finančne uprave Tatjana Gyergyek in nekdanji vodja kontrolnega oddelka Avgust Zakojč. Medtem ko zadnji s tožbo na delovnem sodišču ni uspel, je Gyergyekovi uspelo in finančni urad jo je moral zaposliti nazaj.

Nekaj kasneje so murskosoboški kriminalisti ovadili tudi takratno direktorico prekmurskega Fursa Vlasto Temlin, ki je kmalu zatem izgubila funkcijo direktorice. Tožilec Zdravko Limavšek je v obtožnico med drugim zapisal, da je Temlinova presegla svoje pravice z zlorabo položaja, ko je 29. maja 2012 usmerjala izdajo ponarejenega davčnega potrdila Muri 05. »Obtoženka je ves postopek izdaje antidatiranega dokumenta spremljala in koordinirala.« Furs je pod takratnim vodstvom Temlinove Muri 05 izdal potrdilo o plačanih prispevkih 14. maja, vse prispevke pa je takratni prvoligaš poplačal šele 29. maja.

Zadeva bo zastarala

Temlinova je bila zaradi zlorabe položaja prvič obsojena pred dobrim letom, predsednik danes že propadlega kluba Miroslav Topić pa je bil junija lani obsojen zaradi napeljevanja k temu dejanju. Mariborsko višje sodišče je februarja letos sodbo razveljavilo in vrnilo v odločanje na prvo stopnjo. Ptujska sodnica Kolaričeva, ki je zadevo razsojala tudi prvič, je prvo obravnavo ponovnega sojenja razpisala pred dobrim tednom, desetega maja. Sojenje se je sicer hitro odvilo, a bo zadeva skoraj gotovo zastarala. Ko je namreč na včerajšnjem naroku sodnica napovedala obrazložitev sodbe, so Vlasta Temlin, Miroslav Topić in njuna zagovornika vstali ter zapustili dvorano. S tem so sodnici onemogočili, da bi jim vročila obsodilni dokument že v sodni dvorani. Sodnica bo morala zdaj sodbo poslati po pošti, odvetnika pa se bosta na razsodbo zagotovo spet pritožila. S tem je praktično že povsem jasno, da sta zagovornika z odhodom iz dvorane Temlinovi in Topiću pravzaprav odločilno pomagala pri tem, da na koncu ne bosta obsojena, saj bo zadeva že 29. maja zastarala.