V Evropi vedno več težav povzroča uporaba nove droge – sintetične konoplje. Zato bosta dve tovrstni psihoaktivni snovi, ADB-CHMINACA in CUMYL-4CN-BINACA, poslej podvrženi nadzoru v vseh državah članicah EU. To pomeni, da ju moramo v Sloveniji v letu dni uvrstili na seznam prepovedanih drog.

Uporabo teh dveh snovi so prek sistema zgodnjega obveščanja v EU zaznali pred nekaj leti, pojavili pa sta se že v 17 državah, tudi Sloveniji, v Turčiji in na Norveškem. Z uporabo teh psihoaktivnih snovi so povezali 24 smrti uporabnikov v Nemčiji, na Madžarskem in Švedskem. V laboratoriju proizvedeni kanabinoidi imajo podoben učinek kot THC, glavna psihoaktivna substanca v naravni konoplji, vendar so veliko bolj strupeni.

V okviru sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi smo v Sloveniji prvi pojav katerega izmed sintetičnih kanabinoidov zabeležili že leta 2009; šlo je za zastrupitev zaradi uporabe izdelka spice. V letu 2015 pa je sistem za zgodnje opozarjanje pojav sintetičnih kanabinoidov zaznal pogosteje kot pretekla leta; več je bilo zasegov policije, več najdb carinskih organov, nekaj pa je bilo tudi primerov zastrupitev s sintetičnimi kanabinoidi, pojasnjuje Andreja Drev z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Učinki sintetičnih kanabinoidov so podobni učinkom THC, saj se podobno kot THC vežejo na kanabinoidne receptorje v možganih in drugod po telesu, ki so del endokanabinoidnega sistema. Ta pomaga regulirati številne funkcije v telesu, kot so razpoloženje, bolečina, apetit, spanje, imunski sistem.

Različne oblike droge

Leta 2008 so v EU zaznali več sintetičnih kanabinoidov v rastlinskih mešanicah za kajenje, ki so se prodajale (na spletu in v specializiranih trgovinah oziroma tako imenovanih head shopih) pod imeni spice gold, spice silver… Ti izdelki niso vsebovali tobaka ali konoplje, vendar so na uporabnike učinkovali podobno kot konoplja.

Sintetični kanabinoidi se pojavljajo v različnih oblikah. Najpogosteje kot rastlinske mešanice, v obliki prahu, belih kristalov, tablet in tudi kot tekočina za e-cigarete. Sintetični kanabinoid v obliki rastlinske mešanice na primer pripravijo tako, da najprej sintetični kanabinoid v obliki prahu raztopijo v topilu (npr. acetonu), raztopino pa razpršijo na posušeno rastlino (meta, melisa, timijan itn.). Tako pripravljen sintetični kanabinoid se potem kadi. Izdelki s sintetičnimi kanabinoidi se proizvajajo na Kitajskem, proizvodnja ni nadzorovana niti ni preverjanja kakovosti izdelkov, opozarjajo na NIJZ. Kupec tako nikoli ne ve, koliko sintetičnega kanabinoida je bilo nanesenega na rastlinsko osnovo oziroma koliko sintetičnega kanabinoida je v posameznem izdelku. V EU je zabeleženih veliko zastrupitev in tudi smrti, povezanih s sintetičnimi kanabinoidi. Nekateri so namreč zelo močni, poleg tega se nikoli ne ve, koliko ga je v posameznem izdelku.

Ker te droge ni mogoče zaznati s klasičnimi testi za prepovedane droge, se je njihova uporaba razširila predvsem tam, kjer se izvaja redno testiranje na uporabo prepovedanih drog, na primer v zaporih, so še pojasnili na NIJZ.