Da se postajam bohinjskih pravljic v bohinjskem Ukancu, ki tvorijo velik del Zlatorogove pravljične poti, ne godi dobro, je bilo očitno že konec lanskega leta. Smrekovi gozdovi so propadali zaradi lubadarja, drevesa pa je decembra kot za stavo podiral še orkanski veter. Podoba pravljičnih postaj je bila, ko se je debela in vztrajna snežna odeja vendarle stalila, precej klavrna. A organizatorjev prireditve Zlatorogova pravljična pot, ki jo bodo izpeljali jutri in v nedeljo, tokrat že deveto leto, to ni ustavilo.

Gozda v Ukancu marsikje ni več

»Pot smo zaradi vetroloma in lubadarja spremenili, saj ponekod, kjer naj bi obiskovalci opazovali gozd, tega ni več,« pravi idejna vodja projekta, vzgojiteljica v vrtcu v Bohinjski Bistrici Andreja Jensterle. »Vstop smo prestavili bližje parkirišču pod Voglom, ki je zelo veliko in je tudi primernejše za tiste, ki bodo prišli z avtobusi.« Dva kilometra dolga pravljična pot po Ukancu, ki jo lahko podaljšate še z obiskom točke ob blagajni slapa Savice in z dodatno točko na Voglu, se začne pod kampom v Ukancu. »Pot vodi mimo travnikov in ostankov nekdanje planine v Ukancu, ob ledeniški moreni se nadaljuje po mostu čez Savico do Bohinjskega jezera, ki je najzanimivejša točka. Od tam pa zaokroži nazaj na cesto. Po poti je enakomerno razporejenih sedem bohinjskih pravljičnih postaj,« pojasnjuje Jensterletova.

Na vsaki pravljični postaji je predstavljena ena pravljica in poudarjeno je eno čutilo, saj je bistvo pravljične poti to, da se naučimo naravo doživljati z vsemi čutili. »Starši naj poskušajo odmisliti vsakodnevno hitenje in se z otrokom umiriti, da bo naravo čutil, slišal in čim bolj polno doživel,« pravi vzgojiteljica. Na vsaki postaji si bodo otroci v knjižico, ki jo bodo v soboto in nedeljo brezplačno dobili ob vstopu (ta stane dva evra na osebo), vtisnili žig. »V knjižici pa so še dodatne naloge, ki so novost in katerim se bodo otroci lahko posvetili, ko se bodo vrnili domov in bodo lahko podoživljali dogodivščine.«

Naj se odrasli prepustijo otrokom

Včeraj so se organizatorji, poleg bohinjskega vrtca je to še Turizem Bohinj, odločili, da bodo prireditev ta konec tedna ne glede na ne ravno najlepšo vremensko napoved izpeljali, saj se prihodnji konec tedna obeta še več padavin. Tako v soboto kot v nedeljo bo prireditev popestrilo več kot sto prostovoljcev iz okoliških in bolj oddaljenih društev. »Z njimi otroci ne bodo izdelovali izdelkov, ki bi jih starši potem morali nositi naokrog, ampak bodo prostovoljci na več kot 30 postajah poskrbeli predvsem za doživetja, tako za otroke kot za starše. Pomembno je, da si obiskovalci vzamejo dovolj časa. Starši se lahko prepustijo otrokom, da vidijo, kje se želijo ti zadržati dlje, kaj se jim zdi zanimivejše. Predvsem je to priložnost, da starši še bolje spoznajo svoje otroke, njihove močne točke, saj postaje obsegajo vsa področja predšolskega kurikuluma,« je dejala Jensterletova.

Tisti, ki bodo prireditev zamudili, se bodo po pravljični poti lahko podali vse do oktobra. Kratko vsebino pravljic si bodo lahko na vsaki postaji prebrali na tabli, knjižico za zbiranje žigov pa bodo lahko kupili v bližnji piceriji ali na drugih informacijskih točkah v Bohinju. Podobno kot v zadnjih letih pa bodo tudi letos s posebej za doživetja izurjenimi vodniki po poti popeljali številne skupine šolskih in predšolskih otrok in celo dijakov. Lani so našteli več kot 30 skupin, po številu obiskovalcev na dvodnevni prireditvi pa ocenjujejo, da so s skoraj 8000 obiskovalci dosegli rekord predlani. Priprava vsebine prireditve pa še vedno temelji na prostovoljni ravni, opozarja Jensterletova. Tudi za igrala na poti pa so v večji meri poskrbeli domači obrtniki.