Nogometaši Atletica so še tretjič v zgodovini osvojili naslov najboljšega v evropski ligi in še enkrat več potrdili prevlado španskih klubov v evropskih tekmovanjih. V rokah španskih predstavnikov je v zadnjih sezonah končalo neverjetnih 12 od 13 evropskih lovorik, številka pa se utegne še povečati, saj bo prihodnji teden v Kijevu svoj 13. naslov v ligi prvakov lovil Atleticov mestni tekmec Real.

Z izjemo uvodnih minut zmaga madridske ekipe proti Marseillu ni bila ogrožena, pa čeprav so na najpomembnejši tekmi sezone ostali brez napotkov trenerja. »Z igralci me druži veliko tovarištvo. Lahko bi bil doma ali pa v hotelu, vseeno bi odigrali identično,« je dejal strateg Atletica Diego Simeone, ki si je zaradi izključitve v polfinalu tekmovanja proti Arsenalu sredin obračun ogledal s tribun stadiona v Lyonu.

Besedam Argentinca, ki se je na klopi Atletica veselil že šeste lovorike – s tem se je izenačil s klubsko legendo Luisom Aragonesom – so pritrdili tudi mediji. »Atletico je zmlel Marseille,« so zapisali pri španskem športnem časniku As, medtem ko so bili pri nemški nogometni reviji Kicker najbolj navdušeni nad izjemno učinkovitostjo rdeče-belih v napadu. V njem je z dvema doseženima zadetkoma zablestel Antoine Griezmman in tako postal sploh prvi nogometaš, ki je dosegel gol v finalu tako evropske lige kot lige prvakov.

V senci dobre predstave Francoza je tokrat ostal Jan Oblak. Slovenski reprezentančni vratar po zaslugi uspešne igre obrambnih soigralcev ni imel prezahtevnega dela in je na svoji 161. tekmi za Atletico mrežo ohranil nedotaknjeno še triindevetdesetič. Še sedmič mu je to uspelo v letošnji sezoni evropske lige, kar ga uvršča povsem na vrh najuspešnejših vratarjev v tem tekmovanju.

Vrednost Škofjeločana na nogometni tržnici je po prvi osvojeni evropski lovoriki še narasla, zato ni nenavadno, da je poleg Griezmanna pri nogometnih velikanih najbolj zaželen igralec Atletica. »Ljudje govorijo in imajo svoje mnenje, a sam sem vedno dejal, da imam pogodbo podpisano z Atleticom. Ne vem, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. Za zdaj sem še vedno tu in razmišljam le o nedeljski tekmi. Na njej moramo osvojiti točko, da si zagotovimo drugo mesto,« je dejal Jan Oblak.

In čeprav ima Slovenec z Atleticom dogovor sklenjen do leta 2021, njegova odkupna klavzula pa znaša 100 milijonov evrov, naj bi se po pisanju španskega tiska zanj resno zanimala tako Arsenal kot Liverpool. »Prvi korak, ki ga moramo napraviti, je, da Janu zaupamo. Vemo, da si želi ostati, in enako si želimo tudi mi,« je zatrdil izvršni direktor Atletica Miguel Angel Gil Marin in hkrati že napovedal zvišanje odkupne klavzule za enega najboljših vratarjev na svetu.