Zaradi umora staršev, ki je marca lani pretresel Hrvaško, je bil na 40 let zapora nepravnomočno obsojen 20-letni Tin Šunjerga iz kraja Čista Velika, nedaleč od Vodic na šibeniškem območju. Še kot najstnik je v soboto, 25. marca lani, sredi belega dne v družinskem avtomobilu z očetovo pištolo najprej hladnokrvno ustrelil v zatilje svojo 46-letno mamo Silvano, ko se je vračala s polja. Slabi dve uri kasneje je v garaži družinske hiše prav tako s hrbta v glavo ustrelil 45-letnega očeta Marina, ki je bil pripadnik posebnih enot splitske policije.

Po prijetju je maturant prometno-tehnične šole v Šibeniku preiskovalcem med drugim pojasnil, da je bil jezen, ker so mu starši nenehno prigovarjali zaradi slabega uspeha v šoli in uporabe prepovedanih drog ter mu zabičevali, da ga bodo poslali v komuno na zdravljenje. Šunjerga, ki naj bi za droge zapravil tudi po več kot 100 evrov na dan, je menil, da mu starši omejujejo osebno svobodo. Pred sošolci se je postavljal, da dobiva zajetno žepnino od dedka, ki živi v Nemčiji.

Dvakrat po 24 let

Zadrsko sodišče mu je danes določilo po 24 let zapora za vsak umor, kazen pa je združilo v enotno zaporno dobo 40 let. Z letom dni zapora, pogojno na tri leta, je kaznovalo tudi Šunjergovega prijatelja Ivana Škarića, ki je bil, domnevno nič hudega sluteč, v avtomobilu, ko je Tin umoril mater. Po umoru je pobegnil iz avtomobila in se doma skrival nekaj dni, ne da bi prijavil zločin.

Šunjerga se je po umoru odpravil na neko rojstnodnevno zabavo, na kateri je še dva prijatelja seznanil s svojim krutim maščevanjem staršem, a sta bila tudi onadva tiho. Policija je dan po umorih, ko so našli truplo svojega kolega, začela iskati morilca. Posebne enote policije so bile razporejene na širšem območju Šibenika, tudi s helikopterjem so iskali črni mercedes, s katerim se je po zločinu odpravil na pot nevarni najstnik. Na koncu je Šunjerga v poznih popoldanskih nedeljskih urah naletel na policijsko blokado v Tribunju. Policisti so v filmski akciji najstnika izvlekli iz vozila, še preden bi mu uspelo znova uporabiti očetovo pištolo, ki je bila pod voznikovim sedežem. Policisti so dejali, da po prijetju ni kazal nobenega kesanja, a je to storil naknadno med preiskavo.

Tožilstvo zahtevalo 50 let

Hrvaški mediji so poročali, da je Šunjerga v priporu dvakrat končal na bolniškem oddelku zapora zaradi psihičnih težav in uporabe mamil. V priporu naj bi se tudi samopoškodoval z ugašanjem cigaret na obrazu. Še iz časov pred umoroma je imel brazgotine na rokah od samopoškodb z rezili, a so psihiatri v Zagrebu ugotovili, da je bil v času umora prišteven.

Na sojenju v Zadru, ki je potekalo za zaprtimi vrati, je tožilstvo zahtevalo 50 let zapora. Gre za največjo možno kazen, ki jo hrvaška zakonodaja predvideva za najtežje zločine, kot je dvojni umor. Doslej še nihče na Hrvaškem ni bil obsojen na polstoletno ječo. Če bo prvostopenjska odločitev potrjena, bo Šunjerga v družbi manj kot 20 morilcev, ki so jih hrvaška sodišča od leta 1999 spravila za zapahe za 40 let. Med njimi sta Dragan Paravinja, ki je bil obsojen poskusa posilstva in umora najstnice, ter Željko Milovanović, ki je podtaknil bombo pred sedežem tednika Nacional sredi Zagreba, v eksploziji pa sta takrat umrla lastnik časnika Ivo Pukanić in njegov sodelavec Niko Franjić. Če bi mu drugostopenjsko sodišče zvišalo izrek kazni, tako da bi bil skupni seštevek zapornih let za umora Silvane in Marina višji od 50 let, bo Tin Šunjerga prva oseba na Hrvaškem, obsojena na najvišjo možno kazen.