Po neuspešnih kandidaturah za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici na kongresih Mednarodne smučarske organizacije (FIS) v Južni Koreji, Kataloniji in Mehiki je bil danes Peloponez kraj srečnega slovenskega imena. Planica je namreč v boju z norveškim Trondheimom dobila organizacijo prvenstva leta 2023, ki bo hkrati daleč največja in najodmevnejša zimska prireditev doslej v Sloveniji. Veliko zaslug imata podpredsednik FIS Janez Kocijančič, ki je po številnih očitkih iz preteklosti dokazal mednarodni vpliv, in Enzo Smrekar. Predsednik Smučarske zveze Slovenije se je znal z najožjo ekipo pobrati po porazih in vztrajati pri začrtanih ciljih.

»To je velik dan za slovensko smučanje. Kandidatura je trajala štiri dolga obdobja. Verjamem, da bomo dokazali Sloveniji in svetu, da znamo organizirati dogodke na najvišji ravni in da je naša majhnost le v glavah, ne v srcih,« je z jugozahoda Grčije sporočil Enzo Smrekar. »Končno je poplačan trud po skoraj desetletju trdega dela. Gre za izjemno priznanje slovenskemu športu, ne zgolj tekmovalkam in tekmovalcem, temveč tudi organizatorjem. Upam, da ga bomo znali izkoristiti,« se je veselil Janez Kocijančič in razkril enega ključnih dejavnikov, zaradi katerih je po njegovem mnenju Slovenija premagala Norveško. »Ko smo prvič kandidirali, je bila večina projektov narisanih in neizvedenih. Svetovno prvenstvo smo dobili, ko je bilo vse nared. Imeli bomo lepo priložnost, da bomo pokazali svetu, kako velika športna nacija smo.«

Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju bosta leta 2023 gostila Meribel in Courchevel, ki sta prav tako kot Planica dobila devet glasov članov predsedstva FIS.