Šabeder je v izjavi medijem po sestanku tudi dejal, da so v dogovorih za sodelovanje še z dvema zdravnikoma iz drugih slovenskih zavodov, v torek prihajata na pogovore o sodelovanju še dva kardiologa iz tujine.

»V zadnjih dneh znova postavljamo ekipo na noge. Verjamemo, da bomo lahko z vsemi ukrepi in dogovori znova vzpostavili oddelek otroške kardiologije,« je dejal Šabeder in dodal, da je to začasna rešitev. Za trajno rešitev bodo namreč potrebovali dlje časa, saj bodo morali izobraziti domače strokovnjake in vzpostaviti oddelek na novo.

Dogovor do konca leta

S hrvaškimi kardiologi je trenutno dogovorjeno 60 delovnih ur prisotnosti na mesec, pogodbe so sklenjene do konca leta. Enak dogovor so sklenili tudi s češkim strokovnjakom. Sodelovanje bo potekalo po podjemnih pogodbah, na uro bodo plačani 50 evrov neto, vključeni bodo tudi vsi stroški prihoda iz tujine.

Nedavno so namreč dali odpoved trije otroški kardiologi, tako da Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana ostaja praktično brez svojih kardiologov.

Šabeder je poudaril, da delo na otroški kardiologiji tudi danes poteka normalno in da delajo vsi trije kardiologi, ki so dali odpoved.

Sta pa v Ljubljano v teh dneh prišla dva češka kirurga, ki bosta v naslednjih dneh opravila štiri operacije na otrocih s prirojeno srčno napako. »Operativni posegi potekajo trenutno po načrtu. Operacije so razpisane do septembra,« je dejal.

Individualni pogovori s starši

Šabeder prejšnji teden ob novici o odhodu treh otroških kardiologov ni izključeval možnosti o ukinitvi programa v UKC. Danes je dejal, da ta možnost še vedno ni izključena, a je s temi ukrepi in uspešnimi dogovori precej večja možnost, da oddelek ostane v UKC.

Po njegovih besedah so seznanili starše, da bodo vsak primer otroka s prirojeno srčno napako obravnavali posebej. Tako bodo po že danes zdravniki začeli individualne pogovore s starši. Pred nekaj dnevi je UKC tudi odprl elektronski naslov, kamor se lahko starši obračajo, iz UKC vsak dan odgovarjajo na njihova vprašanja.

Predstavnik društva Velik srček Mark Žitnik Strle se je zahvalil vodstvu UKC, saj da v zadnjih petih letih, odkar je zaradi svojega otroka vključen v zgodbo okoli otroške srčne kirurgije, še niso sedeli za mizo s sogovorniki, ki bi jim postregli s konkretnimi odgovori, pojasnili in tudi z informacijami, ki bi jih zadovoljile, da v UKC delujejo v najboljšem interesu otrok.

Upanje na boljši jutri

»Prepričani smo, da je čas in energija, ki jo ta trenutek namenja vodstvo, tista, ki lahko pokaže rezultate in odgovori na vse naše dvome, ali je za naše otroke res poskrbljeno,« je dejal in se tudi zahvalil za individualni pristop glede zdravljenja otrok. »Komunikacija na najvišjem nivoju pomirja in daje upanje, da bo jutri kaj drugače,« je dodal.

Zadovoljna je tudi zastopnica pacientovih pravic v Ljubljani Duša Hlade Zore. Kot je dejala, je v zgodbo okoli otroške srčne kirurgije vpeta od samega začetka in danes je prvič doživela, da je slišala konkretne predloge, konkretne rešitve za starše in njihove otroke. »Iskreno upam, da se bo to nadaljevalo in da bodo realizirali, kar so obljubili v dobrobit nas vseh,« je povedala.

Vodja službe za kardiologijo na pediatrični kliniki Mirta Koželj pa je povedala, da tudi s prihodom tujih strokovnjakov ne more zagotoviti, da bo vse potekalo nemoteno. Se pa s problemom ukvarjajo intenzivno in je optimistična glede na dogovore o sodelovanju, ki so jih uspeli doseči. »Upamo, da bomo lahko s tem zapolnili to vrzel vsaj do neke mere. Smo pa tudi objavili razpis za štiri pediatre. Upamo, da bomo pridobili ustrezne strokovnjake, da bomo lahko začeli znova s tem,« je izjavila.