V zadnjih dneh so dela na cesti z Lesc proti Bledu poskrbela za dolge zastoje, ki so po podatkih gorenjskih policistov segali tudi do leškega krožišča tik za izvozom z gorenjske avtoceste. Zanje je kriv izmenični enosmerni promet med krožiščem pri igrišču za golf in staro cesto po tako imenovanem Betinovem klancu proti Bledu.

A to naj bi veljalo le še jutri, pravi predstavnica za stike z javnostjo Turizma Bled Romana Purkart. Obiskovalce jutrišnjih prireditev na Bledu opozarja, naj se na pot odpravijo s časovno rezervo. Jutri se namreč na Bledu začenjajo poletne prireditve s koncerti z Okusi Bleda na Jezerski promenadi.

Cesto širijo za pasova za zavijanje levo

Sicer pa Purkartova opozarja, da cestna dela pred vstopom na Bled še niso začetek del za južno blejsko obvoznico. Cesto na tako imenovanem Betinovem klancu širijo zato, da ob večjih prometnih obremenitvah vozniki, ki bi iz smeri Lesc želeli zaviti levo proti Koritnemu ali iz smeri Bleda proti Lisicam, ne bodo povzročali dodatnih zastojev. Na obeh delih bodo tako cesto na Betinovem klancu razširili in ji dodali posebna pasova, namenjena zavijanju levo. Vsa dela se morajo zaključiti do konca tega meseca.

Prva dela, povezana s širjenjem ceste proti Bledu, so se začela že konec januarja, v začetku aprila pa je začel na tem delu veljati poseben prometni režim po stari cesti čez Betinov klanec. Jutri do poldneva pa je zaradi asfaltiranja popolnoma zaprt del ceste po gradbišču do Lisic.

Prva dela za južno obvoznico šele prihodnjo jesen

»Severna razbremenilna cesta bo prevozna že do julija in bo razbremenila promet skozi Bled v smeri proti Blejskemu gradu oziroma Pokljuki,« poudarja župan občine Bled Janez Fajfar. Hkrati s to cesto Bled dobiva urejeno in od vozišča ločeno kolesarsko stezo. »Po odprtju severne razbremenilne ceste bo promet od hotela Astoria proti gradu mogoč le v eni smeri,« dodaja.

Do napovedi, kdaj se bomo proti Bohinju lahko zapeljali mimo Bleda po južni razbremenilni cesti, pa so na Bledu bolj zadržani. Kot je pred nedavnim dejal direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj, bodo prihodnje leto jeseni začeli graditi krožišče na Betinovem klancu pred vstopom na Bled, sledila pa bo gradnja po načrtih države. Na zadnjem obisku na Gorenjskem je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki opravlja tekoče posle, opozoril, da gre pri južni blejski obvoznici za zahtevnejši projekt, grobo ocenjen na 39 milijonov evrov, saj je na 3,3 kilometra dolgi trasi predviden tudi predor. Precej manj znaša vrednost investicije v 2,6 kilometra dolgo severno obvoznico, ki naj bi stala 4,2 milijona evrov.