Ameriški predsednik Donald Trump je marca uniji odobril začasno izvzetje iz novih uvoznih carin na jeklo in aluminij do začetka maja, nato ga je podaljšal še za en mesec.

EU že ves čas zahteva brezpogojno in stalno izvzetje ter pripravlja vrsto povračilnih ukrepov za primer, če bi ZDA uvedle carine tudi zanjo.

V Sofiji pa so se voditelji dogovorili, da so v primeru stalnega izvzetja pripravljeni na pogovore z ZDA o več vidikih trgovinskega sodelovanja, je danes povedal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

EU se je pripravljena pogovarjati o zmanjševanju uvoznih carin

EU se je z ZDA pripravljena pogovarjati o zmanjšanju uvoznih carin na nekatere industrijske proizvode, tudi avtomobile, in o odprtju javnega naročanja.

Prav tako se je EU pripravljena pogovarjati o krepitvi sodelovanja na področju utekočinjenega zemeljskega plina, s katerim evropski trg sedaj v glavnem oskrbuje Rusija.

Evropska stran ZDA ponuja tudi pogovore o reformi Svetovne trgovinske organizacije (WTO) in prostovoljnem sodelovanju regulatorjev na obeh straneh Atlantika, je še naštel Juncker.

O vsem tem se je unija pripravljena pogovarjati, če bodo ZDA umaknile Damoklejev meč, ki ji zdaj visi nad glavo, je poudaril Juncker in dodal, da gre za vprašanje dostojanstva.