»Govorila sva o več možnostih in se strinjala glede ene, ki je sprejemljiva za obe strani,« je poudaril Zaev, a ni pojasnil, za kakšno možnost gre. Dodal je, da bodo tako v Grčiji kot Makedoniji sledili pogovori o implementaciji rešitve, za katero sta se dogovorila. »Če je implementacija mogoča, najverjetneje imamo rešitev glede imena,« je še povedal Zaev. Makedonski premier je tudi izrazil upanje, da bodo rešitev imeli pred vrhom EU konec junija. »Če to ne bo mogoče, bomo nadaljevali prizadevanja za rešitev spora,« je dodal.

EU bo junija odločala o začetku pristopnih pogajanj z Makedonijo in Albanijo. Za Makedonijo je največji problem spor z Grčijo glede imena, za Albanijo pa skrbi nekaterih članic s Francijo na čelu glede organiziranega kriminala v državi.

Slovenija ocenjuje, da si Makedonija in Albanija zaslužita začetek pogajanj, je spomnil Cerar. Ob tem je izpostavil, da je Zaev danes povedal, da sta s Ciprasom dosegla dogovor o imenu, ki bi lahko bil dokončen, ga pa morata potrditi še vsak v svoji državi. »Kot je bilo rečeno, je narejen veliki preboj na ravni dveh premierjev. Ta hip smo lahko optimistični, a počakajmo, kako bo po povratku obeh premierjev v državi,« je povedal Cerar ob robu vrha v Sofiji.