Ura, ki tiktaka v skoraj vsaki celici našega telesa, narekuje, kako delujejo tkiva. Znanstveniki z univerze v Glasgowu so v raziskavi, v kateri je sodelovalo 91.000 ljudi, ugotovili, da je zmoteno delovanje notranje ure povezano s pojavom nekaterih razpoloženjskih motenj, kot sta denimo depresija in bipolarna motnja.

Ljudje, ki so sodelovali v raziskavi, so teden dni nosili posebne naprave, ki so merile, kakšen je njihov dnevni ritem. Avtorji so notranji ritem tistih, ki so bili bolj aktivni ponoči in manj čez dan, označili za zmoten ritem. Ti ljudje imajo po izsledkih raziskave med šest in deset odstotki večjo možnost, da se pri njih pojavijo razpoloženjske motnje od tistih, ki so aktivni podnevi in spijo v nočnem času. Študija je pokazala, da imajo ljudje z zmotenim delovanjem notranje ure pogosteje depresijo, bipolarno motnjo, občutke osamljenosti, nižjo raven splošnega zadovoljstva, počasnejši odzivni čas in pogostejša nihanja razpoloženja. Študija sicer ni podala odgovora na vprašanje, ali je zmoten notranji ritem vzrok duševnih težav, ali njihov simptom.

Študija se ni posebej osredotočala na rabo mobilnih telefonov, a eden od njenih avtorjev, profesor Daniel Smith, poudarja, da je »zelo verjetno«, da so se pri mnogih ljudeh z motnjami razpoloženja te pojavile (tudi) zaradi nočnega preživljanja časa na družbenih omrežjih. »Sam vsak večer ob deseti uri izklopim telefon. Povsem jasno je, da razvoj človeške vrste ni predvideval, da bomo takrat, ko bi morali spati, buljili v zaslone,« je za četrti program radia BBC dejal profesor Smith.

Zametki duševnih motenj se začnejo pojavljati zgodaj v mladosti

Notranja ura v telesu ima tako brez dvoma velikanski vpliv na počutje in razpoloženje. Sproščenje hormonov, telesna temperatura, metabolizem in mnogi drugi telesni procesi se odvijajo v notranjem ritmu. »Bistveno večji poudarek bi morali dajati temu, kako deluje naša notranja ura in na tej osnovi graditi vse ostalo,« je prepričan profesor Smith, ki dodaja, da bi bilo najbrž preveč kontroverzno razmišljati o tem, da bi ure, ko se učimo in delamo, uskladili z notranjo uro.

Kritiki študije pravijo, da so raziskovalci preučevali notranjo uro prestarih ljudi, saj se običajno zametki duševnih motenj začnejo pojavljati še pred dopolnjenim 24. letom starosti. Kljub temu pa se vsi strinjajo, da ima delovanje notranje ure velik vpliv na razpoloženje.