»Potnikom se opravičujemo zaradi te velike nevšečnosti, za katero pravzaprav ni opravičila,« je podjetje, ki upravlja z vlakom, zapisalo v sporočilu za javnost.

Po poročanju lokalnih medijev je za napako kriv voznik vlaka, ki je napačno prebral vozni red. Po slednjem bi naj vlak s postaje Notogawa odpeljal ob 7.12, namesto tega pa se je vlak začel premikati že enajst minut čez sedmo. Voznik je napako sicer opazil še pravočasno, da bi jo lahko preprečil, a ker na peronu ni bilo več nikogar, ki bi kazal namen vstopiti na vlak, je presodil, da lahko spelje.

Zelo kmalu se je pokazalo, da njegova presoja v tem primeru ni bila najboljša. Dobrih 25 sekund pred predvidenim odhodom so namreč na železniški postaji še bili ljudje, ki so se namenili ujeti vlak. Ti so se pritožili podjetju, ki upravlja z vlakom, čemur je nemudoma sledilo opravičilo.

Po svetu se hahljajo ob globokem opravičevanju

Podoben dogodek se je zgodil že novembra, ko je vlak, ki povezuje prestolnico Tokio z mestom Tsukuba, s postaje odpeljal 20 sekund prehitro. Čeprav zaradi prezgodnjega odhoda ni nihče zamudil vlaka, se je podjetje javno pokesalo za »neopravičljiv dogodek«.

Japonski vlaki po vsem svetu slovijo po svoji izjemni točnosti. Globoko opravičevanje zaradi nekaj sekund prehitrega odhoda vlaka se Japoncem najverjetneje zdi povsem na mestu, a za preostali svet, vajen tako zamud kot prezgodnjih odhodov v železniškem prometu, je tovrstno opravičevanje precej smešno. Angleško govoreči uporabniki družbenih omrežij so se hahljali na twitterju, kaj pa si ob tovrstnih novicah mislijo vsega hudega vajeni uporabniki slovenskih vlakov, pa zaenkrat še ni znano.