»Obljubljam, da bom zvesto izpolnjeval obveznosti predsednika regije ter bom sledil volji katalonskega ljudstva, ki ga zastopa katalonski parlament,« je poudaril Torra. Po navedbah AFP je uporabil enako besedišče kot njegov predhodnik Charles Puigdemont. 55-letnik tudi ni obljubil, da bo spoštoval statut, ki ureja avtonomijo Katalonije.

V majhni sobi, kjer je prisegel, je bila le katalonska zastava, ni pa bilo španske zastave in portreta španskega kralja, kot sicer določa protokol v Španiji. Na nekajminutni slovesnosti ni bilo predstavnikov španske vlade. Prav tako se je niso udeležili predstavniki političnih strank ali civilne družbe, prišlo je le nekaj ljudi blizu Torri, predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent ter vodja katalonske policije.

Torra se ima za začasnega predsednika

Torro, ki se zavzema za neodvisnost španske pokrajine, je katalonski parlament za novega predsednika pokrajine potrdil v ponedeljek. S tem se je v Kataloniji končala skoraj petmesečna politična blokada.

Zdaj ga čaka oblikovanje vlade, pri čemer je v intervjuju za katalonski radio dejal, da bo mesto v vladi ponudil tudi ministrom odstavljene vlade, ki so v priporu ali pa so se pred pregonom zatekli v tujino. Sebe sicer opisuje kot začasnega predsednika, ki čaka na vrnitev Puigdemonta, ki ga ima za zakonitega vodjo Katalonije. Puigdemont je trenutno v Berlinu, kjer čaka na odločitev nemških oblasti o morebitni izročitvi Španiji.