Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je izpostavil enotna prizadevanja za ohranitev obstoječega iranskega dogovora, tako da bodo lahko evropska podjetja ostala v Iranu, ter se obenem zavzel za nadaljevanje pogovorov o širšem dogovoru.

Dogovor iz leta 2015, ki predvideva odpravo vrste gospodarskih sankcij v zameno za omejitev iranskih jedrskih dejavnosti, je treba po Macronovih besedah dopolniti z jedrskim dogovorom po letu 2025 ter dogovorom o balističnih dejavnostih Irana in njegovi vlogi v regiji.

Po odstopu ZDA od dogovora je Teheran od Evrope zahteval jasna jamstva za ohranitev gospodarskih ugodnosti, v nasprotnem primeru pa napovedal obnovitev jedrskih dejavnosti brez kakršnih koli omejitev.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je opozoril, da je dogovor pomemben za varnost Evrope, saj zagotavlja, da Iran ne more razviti jedrskega orožja. EU ima po njegovih besedah še nekaj tednov časa, da reši ta sporazum.

Voditelji članic unije so na predvečer današnjega vrha z Zahodnim Balkanom na neformalni večerji razpravljali o odzivu unije na ameriške odločitve o odstopu od iranskega jedrskega dogovora ter carinah na jeklo in aluminij.

V povezavi s trgovinskim vprašanjem so potrdili zahtevo po stalnem in brezpogojnem izvzetju iz novih ameriških carin na jeklo in aluminij. Šele nato se je EU pripravljena z ZDA pogovarjati o zmanjšanju drugih obstoječih carin, sta dejala Merklova in Macron.