Aktivisti, ki so nasprotovali načrtovani gradnji letališča na tem območju, so se začeli naseljevati na kmetijska zemljišča leta 2008, njihova levičarska kmečka skupnost pa se je nato razširila na 1600 hektarjev. Francoska vlada je januarja sporočila, da je opustila načrte za gradnjo letališča, skvoterje pa je opozorila, da morajo do pomladi očistiti zemljišče.

Aprila so se oblasti nato odločile, da aktivisti lahko ostanejo na zemljišču, če bodo pripravili individualne sheme kmetovanja, vendar jih je večina to zavrnila, saj da želijo komuno voditi kolektivno in nadaljevati nekmetijske projekte. Rok za oddajo shem se je iztekel v ponedeljek.

Kolektivnega delovanja država ne sprejema

Danes je policija želela odstraniti še nekatera bivališča aktivistov, ki so ostala tam po aprilskem posredovanju. »Prebivalci komune zavračajo vse pogovore in možnosti, da bi na legalen način zasedli zemljišča. Z vidika pravne države situacija ni sprejemljiva, prav tako pa nista sprejemljiva vandalizem in oviranje, ki smo jima bili priča v zadnjih tednih,« je posredovanje policije po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razložil francoski notranji minister Gerard Collomb.

Prebivalci komune so doslej poslali vsaj 15 zahtev, da jim odobrijo zdajšnje kmetijske projekte, ki vključujejo tudi živinorejo in čebelarstvo.