Minister za zdravje Oly Ilunga Kalenga je potrdil, da so primer te bolezni zabeležili v mestu Mbandaki kakih 130 kilometrov od območja, kjer so v začetku maja registrirali prve primere ebole. Mesto z milijon prebivalci je veliko prometno vozlišče s povezavami proti prestolnici Kinšasa.

Po uradnih podatkih se je z ebolo v DR Kongo od izbruha bolezni okužilo 42 ljudi, 23 jih je umrlo. Kot je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), so potrjene, verjetne in domnevne primere ebole doslej prijavili na treh območjih province Equateur.

Zdravstveno osebje je identificiralo 430 ljudi, ki so bili morda v stiku z boleznijo, skuša pa izslediti tudi več kot 4000 stikov z obolelimi.

Prototip cepiva dokaj uspešen

V DR Kongo je v sredo prispela pošiljka več kot 4000 doz eksperimentalnega cepiva proti eboli, kmalu pa pričakujejo nove pošiljke. Potrjenega cepiva proti tej smrtonosni bolezni še ni, a prototip kanadske farmacevtske družbe Merck se je doslej izkazal za dokaj uspešnega.

Ebola je ena od hemoragičnih mrzlic, ki je zelo nalezljiva in ima visoko stopnjo smrtnosti, tudi do 60 odstotkov. Povzroča jo ebolavirus, prenaša pa se s stikom s krvjo ali telesnimi tekočinami okuženih živali. Simptomi se običajno pojavijo dva dni do tri tedne po okužbi z virusom, in sicer vročina, boleče grlo, bolečine v mišicah in glavoboli. Sledijo slabost, bruhanje in driska, skupaj z zmanjšanim delovanjem jeter in ledvic. Takrat se pri nekaterih bolnikih pojavijo tudi zunanje in notranje krvavitve.

Ebola je prvič izbruhnila leta 1976 prav v DR Kongo, ki se je tedaj imenovala Zaire, in sicer v dolini reke Ebola, po kateri so poimenovali virus. Od prvega izbruha je državo prizadelo še več večjih izbruhov tega smrtonosnega virusa, nazadnje leta 2014, ko je umrlo 49 ljudi.