Bela hiša je potegnila presenetljivo potezo. Potem ko je Donald Trump dolgo skrival svoje dohodninske napovedi in detajle osebnih financ, je zdaj obelodanila (nekatere) prihodke predsednika oziroma njegovega poslovnega imperija. Cilj je očitno bil prikazati, da je Trump svojemu odvetniku Michaelu Cohenu lani plačal od 100.000 do 250.000 dolarjev za povračilo stroškov. To naj bi očitno vključevalo tudi povračilo za plačilo 130.000 dolarjev pornografski igralki Stormy Daniels za molk o aferi s Trumpom.

Zakaj se je Bela hiša odločila za ta korak, ni jasno. Uradno pravijo, da gre za skrb za transparentnost. Druga dva mogoča razloga pa sta, da je takšno Trumpovo plačilo Cohenu nedavno javno potrdil Trumpov odvetnik Rudy Giuliani in da je Cohen v preiskavi zaradi poslovanja svojega imperija, v okviru katerega je prejemal tudi velike zneske od ruskih poslovnežev. Ustvarjanje vtisa, da je Trumpov odvetnik, ki je poskrbel za utišanje afere, na plačilnem seznamu ruskih oligarhov, pa je za Belo hišo močno kočljivo zaradi preiskav o ruskem vpletanju v ameriške volitve, na katerih je Trump zmagal.

Skrbi ni in ni konec

Vendar objava finančnega poročila še ne pomeni konca skrbi. Vladni urad za etiko je Trumpovo poročilo poslal namestniku pravosodnega ministra z dodatkom, da mu bo morda prišlo prav v preiskavah glede preteklih predsednikovih poročil o prihodkih. Obstaja namreč domneva, da bi Trump omenjena plačila Cohenu moral prijaviti že lani, kazen za prikrivanje pa je do pet let zapora. Obstajajo tudi mnenja, da bi plačilo za molk Danielsove lahko šteli za strošek predvolilne kampanje, pri čemer znesek daleč presega dovoljenega, pa četudi bi ga šteli samo za Cohenovo posojilo Trumpu.

Plačali, da se niso več imenovali Trump

Finančno poročilo ponuja tudi informacije o premoženju in prihodkih Trumpa oziroma njegovega poslovnega imperija. Kaže, da je imel lani za najmanj 453 milijonov dolarjev naložb in poslov, premoženja v različnih oblikah pa v vrednosti najmanj 1,4 milijarde dolarjev, je poročal New York Times. To je približno primerljivo s prejšnjim letom, ko je bil še predsedniški kandidat, kar kaže, da vodenje ZDA ni bistveno vplivalo na poslovanje.

Ena od naložb, ki posluje še posebno dobro, je hotel Washington v bližini Bele hiše, kamor se radi zgrinjajo republikanci in lobisti, navaja časnik. Odprli so ga jeseni 2016, lani pa je imel za 40,4 milijona dolarjev prihodkov. Opazno manj prihodkov je imelo predsednikovo floridsko letovišče Mar-a-Lago, 25 milijonov, pri čemer Trump tam tako pogosto preživlja konce tedna, da ga je poimenoval južna oziroma zimska Bela hiša.

Poročilo še kaže, da so nekateri hoteli, ki so slabo poslovali pod najeto blagovno znamko Trump, plačali, da so lahko prekinili pogodbo in se je znebili. Gre za hotela v New Yorku in Torontu.

Iz poročila je še razbrati, da je Melania Trump lani zaslužila od 100.000 do milijon dolarjev s pogodbo s podjetjem Getty Images.