Četrtič v zadnjih šestih letih Planica kandidira za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, tokrat za prvenstvo leta 2023. Po kongresih v Južni Koreji, Španiji in Mehiki bo danes okrog 18. ure slovenska usoda znana v Grčiji. Prvič je tekmec Planice le eden. Norveški Trondheim. To pomeni, da ne bo drugega kroga glasovanja, kamor se v primeru treh ali več kandidatov uvrstita dva, ki sta v prvem krogu prejela največ glasov.

Slovenska delegacija optimistična

Najbližje organizaciji je bila Planica pred šestimi leti v Južni Koreji, ko se je uvrstila v drugi krog, v katerem je morala priznati premoč Lahtiju. Črni madež južnokorejskemu kongresu je dalo zakulisno dogajanje, v katerem je imel glavno vlogo tedanji predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše. Pred štirimi leti je Planica skupaj z Almatyjem izpadla v prvem krogu, v finalu pa je Seefeld presenetljivo ugnal Oberstdorf. Nemci so bili uspešnejši ob peti kandidaturi pred dvema letoma na kongresu v Mehiki, kjer so bili izbrani že v prvem krogu, saj so prejeli enajst od 17 glasov. Trondheim je ob prvi kandidaturi prejel štiri glasove, Planica v tretjem poskusu zgolj dva.

Petnajstčlanska slovenska delegacija na Peloponezu, kjer so cene v letovišču Costa Navarino bolj skandinavske kot slovenske, današnje glasovanje čaka z optimizmom. »Ker je glasovanje tajno, je nemogoče napovedati rezultat. V preteklih letih smo si ob treh spodletelih poskusih nabrali veliko izkušenj, ki jih skušamo v Grčiji obrniti sebi v prid. Trudimo se na vse načine, da svoje delo opravljamo dobro in kvalitetno. Lahko rečem, da smo se kandidature lotili malce agresivnejše kot v preteklih letih,« sporoča tiskovni predstavnik Smučarske zveze Slovenije Tomi Trbovc. »Številni delegati nam pravijo, da smo zdaj mi na vrsti. Vedo namreč, da kandidiramo četrtič in da so v preteklosti tudi druga prizorišča poskušala večkrat, preden so si pridobila zaupanje članov predsedstva FIS. Zelo dobro sodelujemo z Italijo in Avstrijo, saj nas Furlanija - Julijska krajina in Koroška javno podpirata pri kandidaturi,« dodaja Trbovc.

Trondheim stavi na Maritt Björgen

Spomnimo, da je Planica Mednarodni smučarski organizaciji za četrto kandidaturo plačala kotizacijo v višini 75.000 švicarskih frankov. Najdražja je bila prva kotizacija, ki je znašala 150.000 frankov, druga je bila 30 odstotkov cenejša, vsaka nadaljnja pa znaša 50 odstotkov prve cene. »Vsaka kandidatura nas z vsemi stroški stane okoli 200.000 evrov. Seveda je s stroškovnega vidika razlika, ali je kongres v Mehiki ali Grčiji, kamor smo letos hrano in pijačo iz Slovenije pripeljali z avtom,« odgovarja Trbovc, ki je bil na prizorišču prisoten ob predstavitvi Trondheima, katerega delegacija je na Peloponezu več kot trikrat številnejša kot slovenska. Glavna norveška promotorka za izvedbo največjega nordijskega tekmovanja na svetu je trofejna smučarska tekačica Maritt Björgen. Trbovc pravi, da ena najboljših zimskih športnic vseh časov, ki je letos sklenila športno pot, ni bila niti približno tako sproščena, kot sta bila pred leti nekdanja slovenska nordijska asa Franci Petek in Petra Majdič.

In kakšna so pravila glasovanja? Glasovanje je tajno, pravico izbire pa ima 17 članov predsedstva Mednarodne smučarske organizacije. Osemnajsti predstavnik, ki zastopa športnike, po statutu FIS nima glasovalne pravice. Ker je južnokorejski predstavnik suspendiran zaradi domnevnih korupcijskih poslov, bo torej danes glasovalo 16 članov predsedstva, med katerimi je tudi Janez Kocijančič. Teoretično je lahko torej izid glasovanja med Planico in Trondheimem izenačen. Ob takšnem scenariju bodo ponavljali glasovanje toliko časa, dokler ne bo izvoljen eden od kandidatov.