Goran Lukić z delavske svetovalnice je nekaj pred deveto uro zvečer dejal, da sta v teku dva nezakonita deportacijska postopka, za katera v Delavski svetovalnici in delovni skupini za azil zahtevajo, da se nemudoma ustavita.

V enem primeru naj bi šlo za Gambijca, ki v Sloveniji biva šest let in je aprila pridobil dovoljenje za zadrževanje v državi, je pojasnila njegova pooblaščenka Laura Orel z Delavske svetovalnice. Povedala je, da se je moral danes popoldne zglasiti na izpostavi centra za tujce na Vodnikovi cesti v Ljubljani. Policist, ki ga je sprejel, naj bi ji pred tem v telefonskem pogovoru zagotovil, da je to zgolj formalnost, ki jo morajo izpolniti vsi tujci z dovoljenjem za zadrževanje. Nekaj ur pozneje naj bi izvedela, da ga nameravajo odpeljati iz države. Tujca po tem ni uspela več priklicati, kot tudi ne policista, s katerim je bila prej v stiku.

Ko je odšla na Vodnikovo, je na izpostavi centra za tujce srečala predstavnike delovne skupine za azil, ki so ji povedali, da se je podobno zgodilo tudi njihovemu zastopniku. Šlo naj bi za Nigerijca, ki je danes na centru za tujce poskušal vložiti novo prošnjo za zadrževanje. »Ta dokument se je popolnoma spregledal, možnosti pritožbe ni imel, pred očmi zaročenke so ga vklenili in odpeljali,« je dejal Miha Blažič iz delovne skupine za azil. »Poročiti se je nameraval že decembra in za to sta pridobila vse potrebne dokumente. Nekaj dni pred datumom poroke so ga zaprli v zaprti oddelek centra za tujce ter mu zasegli dokumente, ki mu jih do danes niso vrnili,« je še navedel.

Okoli pete ure popoldne naj bi Nigerijec javil, da je v Mariboru in da ga peljejo na dunajsko letališče. »Država je aktivno sabotirala njegove poskuse, da si bivanje tukaj uredi. Gre za zelo cinično zlorabo moči, kršenje človekovih pravic in onemogočanje uporabe pravnih sredstev,« je dejal Blažič.

S policije na vprašanja Dnevnika niso odgovorili.