Oblak je igral v svojem tretjem velikem evropskem klubskem finalu. Potem ko je v sezoni 2013/14 že igral v finalu nogometne evropske lige z Benfico in dve sezoni pozneje v finalu lige prvakov z Atleticom Madridom, se je tokrat s španskim klubom vendarle zavihtel na vrh evropske lige. Sicer se z evropskim klubskim naslovom lahko pohvali le še nekdanji selektor Slovenije Srečko Katanec, ki je v sezoni 1989/90 s Sampdorio v finalu takratnega pokala pokalnih zmagovalcev po podaljšku premagal Anderlecht.

Srečanje so nekoliko živčno začeli Francozi, ki pa so si kljub temu v uvodu uspeli pripraviti nekaj priložnosti. Prvo v 4. minuti, ko se je v izvrstni priložnosti po podaji prvega zvezdnika Marseilla Dmitrija Payeta znašel Valère Germain, a meril previsoko. Dve minuti kasneje je po prostem strelu in slabem izbijanju Špancev z nekaj sreče do strela iz polvoleja prišel še branilec Adil Rami. Tudi on je bil nenatančen.

Poškodba Payeta, zadetka Griezmanna

Španci so v skladu s svojo igro tekom sezone tekmecu v tem delu prepustili pobudo, ki pa je razigrani Francozi niso izkoristili. Namesto tega se je po velikanski napaki obrambne linije pred francoskim vratarjem Stevom Mandandajem znašel spretni Antoine Griezmann, počakal čuvaja, da je krenil v levo, in v 21. minuti rutinirano zadel za 1:0.

V 32. minuti je sledil nov udarec za francosko ekipo, saj je zaradi poškodbe v solzah z igrišča odkorakal Payet. Namesto njega je v igro vstopil mladi up Marseilla Maxime Lopez. Nekoliko šokirani Marseillčani si nato do prvega odmora novih priložnosti niso pripravili, Španci pa so še naprej prežali predvsem na napake nasprotnika.

V tretji minuti nadaljevanja je iz pravzaprav druge prave priložnosti rojiblancosov z imenitnim spodkopanim strelom vnovič zadel Griezmann in povišal na 2:0. Madridčani so zatem vse do zadnjih 10 minut igralnega časa, ko se je igra vnovič razživela, povsem nadzorovali potek srečanja.

81. minuta se je pisala, ko je sedem minut po vstopu v igro zapretil grški napadalec v dresu Marseilla Kostas Mitroglou. Po natančni podaji v kazenski prostor je njegov poizkus z glavo ustavila vratnica. Ker je bila to tudi edina izrazita priložnost Marseilla, francoski igralci niso uspeli ogroziti zmage nasprotnika. Končno zmago in osvojitev evropske lige je v 89. minuti z zadetkom za 3:0 potrdil kapetan madridske ekipe Gabi.

Atletico do tretjega naslova v evropski ligi

Atletico je tako še tretjič v zadnjih osmih letih osvojil naslov v evropski ligi, Marseille, zmagovalec lige prvakov leta 1993, pa je izgubil že v tretjem finalu tega tekmovanja oziroma predhodnika evropske lige, pokala Uefe, potem ko je izgubil v letih 1999 in 2004.

Atletico je skupno zaigral že v devetem evropskem finalu in petem po letu 2010. V letih 2010 in 2012 je slavil v evropski ligi, v letih 2014 in 2016 pa izgubil finale lige prvakov proti madridskemu Realu.

Na podelitvi medalj je predsednik Uefe Aleksander Čeferin iskreno čestital Janu Oblaku, kapetan Gabi pa je dvig pokala prepustil legendi kluba Fernandu Torresu. Pred Španci je dolga noč.

Marseille : Atletico Madrid