Na zatožno klop okrožnega sodišča na Ptuju je sedel 25-letni državljan BiH Ibro Muratović, ki ga je slovenska policija na mejnem prehodu Gruškovje decembra lani zasačila pri tihotapljenju celega arzenala orožja. Pogajanja med tožilko Klementino Prejac in odvetnikom Igorjem Majnikom, ki je Muratovića zagovarjal po uradni dolžnosti, so obrodila sadove tik pred današnjim začetkom predobravnavnega naroka. Po uri in pol usklajevanj je Muratović, obtožen nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde, ki ga je, ker je nepismen, potrdil s prstnim odtisom. Sodnica Marjana Kosi mu je glede na sporazum izrekla štiri leta zaporne kazni in izgon iz države za štiri leta.

»Žal mi je in obljubljam, da se to ne bo nikoli več ponovilo. Kazen želim prestajati v Sloveniji in ne v Bosni in Hercegovini,« je dejal Muratović ob izreku sodbe. O okoliščinah storjenega kaznivega dejanja pa med današnjim sojenjem, ki ga je spremljal ob pomoči tolmača za hrvaški jezik, ni želel govoriti.

Orožje tudi v majonezi in kakavovi kremi

Muratović je tako priznal, da je želel v avtobusu iz Banjaluke na Švedsko pretihotapiti skupno kar šestintridesetih ročnih bomb, sedem pištol različnih kalibrov, naboje, tri polavtomatske puške, dve tromblonski mini M 60 in še nekaj drugih kosov orožja. Policisti so orožje najprej odkrili s pomočjo rentgenskega pregleda v dveh velikih črnih torbah. Zavito je bilo v alu folijo in zapakirano v plastične vreče, nato pa potopljeno v štiri petkilogramske posode majoneze in desetkilogramsko posodo kakavove kreme. Vonj pozneje zaseženih predmetov pa naj bi še dodatno prikril poper. Pozneje so v preiskavi potrdili še, da je ista oseba kot prvi dve torbi pakirala tudi tretjo, prav tako polno najrazličnejšega orožja, ki so jo policisti odkrili naknadno. Ta je, kot smo neuradno izvedeli, ostala na tleh pred avtobusom. Njeno vsebino, ki je bila shranjena v vrečkah, pa je voznik avtobusa odvrgel v koš za smeti, kjer jo je snažilka našla šele naslednje jutro.

V Bosni preiskave še potekajo

»Mogoče se bo komu zdela kazen prenizka, a gre za mladega človeka, ki je bil porinjen v kaznivo dejanje. Je brez vsake izobrazbe, brez kakršnega koli znanja. Po rodu Rom. Po oceni obrambe je bil preprosto porinjen v to kaznivo dejanje, ki se ga morda ni niti zavedal,« je izrek sodbe komentiral odvetnik Majnik in dodal, da je bilo kaznivo dejanje storjeno na več kot banalen način. »To so bile tri potovalke, ki so bile polne orožja, dane na avtobus. In nekdo je mislil, da jih bo ta revež pripeljal iz Bosne do Švedske. To je praktično nemogoče,« je prepričan Majnik, ki še pravi, da je Muratović očitno vedel, kaj je v torbah, a ga je ekonomska kriza v Bosni vodila v tako dejanje. Tega, komu je bilo orožje namenjeno, pa Muratović po njegovem mnenju ne ve.

»Dejanje je bilo izvršeno naklepno, vedoma in hote,« pa je bila kratka tožilka Prejačeva. Trditve, da je bil Muratović zaveden v kaznivo dejanje, je označila za manipulacijo, v katero tožilstvo ne verjame. O sodelovanju s tujimi preiskovalnimi organi tožilka danes ni želela govoriti, saj naj bi v Bosni še potekale preiskave.

Muratoviću bodo sicer odvzeli tudi mobilni telefon in 12.000 švedskih kron oziroma dobrih 1150 evrov gotovine. Prav pri vprašanju odvzema denarja obrambi in tožilstvu ni uspelo doseči soglasja, zato sta odločitev prepustila sodišču. Da bi mu denar vrnili, je na sodišču zaprosil tudi Muratović. Kot je pojasnila sodnica Kosijeva, pa glede Muratovićevo premoženjsko stanje, status brezposelnosti in to, da je njegov edini legitimni vir preživetja zbiranje starega železa, ni mogoče sklepati drugega, kot da je bil zaseženi denar plačilo za kaznivo dejanje.