Glede na to, da so Avstralci v preteklem stoletju na svetovnem prvenstvu nastopili le leta 1974 v Nemčiji, je podatek, da bo mundial v Rusiji že njihov četrti zaporedni, nedvomno presenetljiv. A pot do petega nastopa na tekmovanju je bila v nasprotju z njihovimi pričakovanji vse prej kot enostavna. Ker so v azijskih kvalifikacijah v skupini A osvojili šele tretje mesto – prehiteli sta jih tako Japonska kot Savdska Arabija – so morali kar skozi dve fazi dodatnih kvalifikacij.

Na povratni domači tekmi so s skupnim izidom 3:2 po sodnikovem podaljšku sprva ugnali Sirijo, v drugem krogu pa so bili nato boljši še od srednjeameriškega predstavnika Hondurasa (3:1). Da so si zagotovili vstopnico za Rusijo, so tako morali odigrati kar 22 tekem in prepotovati okoli četrt milijona kilometrov, skupno pa so dosegli 51 golov in jih prejeli 22.

A le teden po tem, ko so se na svetovno prvenstvo uvrstili kot predzadnja reprezentanca, je sledil presenetljiv odstop selektorja Angeja Postecoglouja, ki je moštvo vodil štiri leta. »Celotne kvalifikacije so tako s profesionalnega kot zasebnega vidika terjale svoj davek,« je kot glavni razlog za svojo odločitev navedel 52-letnik. Konec letošnjega januarja ga je nasledil Nizozemec Bert van Marwijk.

Čeprav so Avstralci letos že odigrali prijateljski tekmi proti Norveški (poraz z 1:4) in Kolumbiji (0:0), bi prav zaradi spremembe na selektorski klopi lahko tekmecem na mundialu predstavljali precejšnjo neznanko. Najočitnejša novost, ki jo je ob prihodu uvedel van Marwijk, je sicer sprememba igralnega sistema iz postavitve 3-4-2-1 v 4-2-3-1. »Nekdanjega selektorja zelo spoštujem, a igrali bomo na svoj način,« je ob prevzemu Avstralije dejal Bert van Marwijk.

Doma ne poznajo poraza

Petinšestdesetletnik je ta teden že objavil razširjen seznam 32 nogometašev za prvenstvo v Rusiji in s tem zakuhal tudi prvi manjši škandal. V ekipo namreč ni uvrstil napadalca Jamieja Maclarna, ki je minuli teden na tekmi proti Glasgow Rangers za Hibernian vpisal hat-trick. Štiriindvajsetletnik je za svoj klub v letošnji sezoni dosegel osem golov in je po številu zadetkov najuspešnejši Avstralec, ki si kruh služi v Evropi. »Čas je, da se odklopim od nogometa in uživam na počitnicah,« je na twitterju zapisal Jamie Maclaren in se tako že sprijaznil s selektorjevo odločitvijo.

Avstralci bodo na nogometnem prvenstvu tokrat igrali v skupini C, skupaj s Francijo, Dansko in Perujem, tako nogometni poznavalci kot stavnice pa jim pripisujejo le malo možnosti za ponovitev uspeha iz Nemčije leta 2006. Tedaj so se iz predtekmovalnega dela prebili v osmino finala, kjer je bila nato z 1:0 od njih boljša kasnejša svetovna prvakinja Italija. Morda bi bile njihove možnosti večje, če bi letošnje tekmovanje potekalo v njihovi domovini, saj so na domačih tleh v kvalifikacijah neporaženi že neverjetnih 3433 dni.

V nasprotju z ekipo izpred dvanajstih let, ki je bila polna igralcev iz močnih lig, kot sta angleška in španska, je sedanja zasedba precej manj impresivna. Najbolj zveneče ime ostaja Tim Cahill (Milwall), ki šteje že 38 let, ob njem pa velja izpostaviti še veziste Toma Rogića (Celtic), Mileta Jedinaka (Aston Villa) in Aarona Mooneyja (Huddersfield Town).