Ob tem je pohvalil »natančne in dobro usklajene akcije ruskih ladij in podmornic v operaciji v Siriji ter manevrirne rakete (...), ki so teroristom povzročile pomembne izgube«.

Rusija režim sirskega predsednika Bašarja al Asada v sirski državljanski vojni podpira od septembra 2015. Njena vojaška podpora je spremenila potek vojne, saj je sirskim silam omogočila, da so iz rok upornikov in skrajne skupine Islamska država zavzele več kot polovico Sirije, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Rusija ima sicer v Siriji dve oporišči, pomorsko v Tartusu in letalsko v Hmeimimu.

Nato obsodil most med jugom Rusije in Krimom

Zveza Nato je danes obsodila most med jugom Rusije in krimskim polotokom, ki ga je v torek odprl ruski predsednik Vladimir Putin. Označili so ga za novo kršitev ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti.

»Nato obsoja rusko gradnjo in delno odprtje mostu čez Kerčensko ožino med Rusijo in Krimom,« je povedal tiskovni predstavnik Nata Piers Cazalet. »Krim je del Ukrajine in ta most predstavlja novo kršitev njene suverenosti in ozemeljske celovitosti,« je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Most, ki omejuje morski promet do ukrajinskih pristanišč v Azovskem morju, predstavlja »kršitev njene pravice plovbe v njenih teritorialnih vodah« je dodal.

»Rusija še naprej prezira mednarodno pravo,« je povedal Cazalet in dodal, da Nato ne bo priznal ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim, do katere je prišlo leta 2014.

Da most predstavlja »novo rusko kršitev ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti,« je že v torek poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini.

Tudi ukrajinski premier Volodimir Grojsman je izrazil nasprotovanje mostu. »Ruske okupacijske sile, ki začasno okupirajo Krim, nadaljujejo delovanje v nasprotju z mednarodnim pravom,« je povedal.

Ruski predsednik je v torek odprl 19 kilometrov dolg most med rusko regijo Krasnodar in krimskim mestom Kerč. Odprli so samo cestni most, po katerem se bo lahko na leto prepeljalo 40.000 vozil. Železniški most pa naj bi dokončali šele konec prihodnjega leta.