Pred dvema dnevoma se je začel ramazan, muslimanski sveti mesec, in egipčanske ulice so ponovno preplavljene z laternami, tradicionalnimi lučkami, ki jih v mesecu posta otroci nosijo po ulicah. Letos je najbolj priljubljena lučka s podobo nogometaša Mohameda Salaha, egiptovskega kralja, kot mu pravijo Angleži, ali angela iz Nila, kot ga imenujejo v njegovi rodni vasi. Mohamed Salah je postal ne le najboljši igralec letošnje angleške lige, je tudi ena največjih zvezd, ki bo nastopila na svetovnem prvenstvu, saj je z epsko enajstmetrovko v zadnji minuti v dvoboju s Kongom Egipt prvič po letu 1990 odpeljal na prvenstvo. Zato ima v Egiptu faraonski status. Celo na predsedniških volitvah je dobil nekaj tisoč glasov, pa sploh ni kandidiral. Njegova podoba je vsepovsod, ne le na lučkah, tudi na vrečkah, igračah, v Kairu je tudi nekaj muralov z njegovo podobo.

Skromni ljubitelj makaronov in riža

Petindvajsetletni nogometaš pa ima tudi nekaj lastnosti, ki ga bodo bržkone povzdignile v nogometnega junaka. Ena od njih je skromnost. Seveda stanuje v angleški vili in ima športni avtomobil, a s svojimi izjavami nakazuje, da je v resnici precej nezahteven fant. Njegova najljubša jed je denimo kušari, preprosta egiptovska mešanica riža, testenin, leče, paradižnikove omake in česna, ki je priljubljena ulična prehrana. Skromen je tudi v svojih izjavah. Ko so ga po letošnjih uspehih začeli primerjati z Messijem in Ronaldom, je dejal, da je sicer srečen, da ga primerjajo s takima velikanoma, a da sta onadva na vrhu že deset let, on pa bo moral odigrati še nekaj dobrih sezon, da bo imel pravico primerjave z najboljšimi.

O njegovi skromnosti priča tudi izjava za CNN, ko ga je novinarka spraševala, kako se počuti, ko ves stadion vzklika: »Mo Salah, egiptovski kralj!« Odgovoril je, da je ganjen, a je to v prvi vrsti obveza za dobro igro, saj mora navijačem dokazati, da si zasluži tako skandiranje.

Skriva soprogo, vere pa ne

Skromnost izhaja iz njegovega otroštva. Rodil se je v vasi Nagrig ob Nilu. Kot dvanajstletni deček je vsak dan z avtobusi potoval od osem do deset ur, da je prišel na trening v klub El Mokawloon v soseski Nasr v Kairu. Bil je odločen in predan. Nazadnje so v klubu staršem predlagali, da bi se preselil v hotel blizu igrišča, da bi lahko lažje in več treniral. Starši so privolili in Mohamed se je preselil v Kairo. Vsi trenerji, ki so delali z njim, so ga opisovali kot nadarjenega, predanega, prijaznega. Verjetno so mu te lastnosti pomagale do uspeha. Vsako leto se vrne v domačo vas, kjer se ne le prepusti vaškemu življenju, temveč tudi pripomore k razvoju vasi. Z njegovo pomočjo so zgradili novo šolo, kliniko, mladinski center in seveda nogometno igrišče. Tudi poročil se je v svoji domači vasi, na poroko pa so bili povabljeni prav vsi vaščani. Njegova žena je sošolka iz osnovne šole Maji Mohamed Sadik, ki jo kličejo Magi. Soproga ni ena tistih bleščečih nogometnih žena, ki bi svoje fotografije v bikiniju objavljala na instagramu. Nasprotno, edine njene objavljene fotografije so z njune poroke leta 2013. Leto pozneje se jima je rodila hčerka Maka, poimenovana po Meki, in Salah je na svojih spletnih računih objavil nekaj njenih fotografij, sicer pa svojo družino skrbno skriva pred javnostjo.

Nečesa pa ne skriva – svoje globoke vere. Če so bili sprva navijači moštev, za katere je igral, še presenečeni nad tem, da je pred tekmo pokleknil na tla in molil, so zdaj že vajeni, da po vsakem zadetem golu naprej proslavi z navijači, zatem s soigralci in nato navadno na praznem delu igrišča poklekne v sudžud in moli. Njegovo javno izkazovanje pripadnosti islamu pa je v islamofobnih časih še kako kulturološko pomembno.