Vzpon na Triglav je posebno doživetje. Prvega si tudi tisti, ki najvišji slovenski vrh obiščejo večkrat, zapomnijo za vselej. Tisti, ki bodo svoje vtise o prvem vzponu na Triglav strnili v besede, pa se letos, ko mineva 240 let od prvega dokumentiranega vzpona na Triglav, lahko dokopljejo do nagrade. Turizem Bohinj namreč razpisuje literarni natečaj z enostavnim naslovom – Prvič na Triglavu.

Besedilo lahko krasi tudi fotografija

»Letos mineva 240 let, odkar so štirje pogumni Bohinjci prvič, odkar svet stoji, 26. avgusta 1778 osvojili vrh Triglava. V gorski svet, zavit v mistični svet legend in mitologije, so se brez prave opreme in brez pravih izkušenj podali v neznano in zagotovo pisali izjemno zgodbo. Prvič je vedno nekaj posebnega in zagotovo izjemnega. Vabimo vas, da vašo izkušnjo, vse zanimive prigode in pripetljaje ob prvem vzponu na našega očaka prenesete v pisano besedo, lahko tudi s priloženo fotografijo, in jo delite z nami,« so zapisali v Turizmu Bohinj.

Na natečaju s svojimi zgodbami lahko sodeluje vsak, ki bi želel deliti svojo izkušnjo, so zapisali med razpisne pogoje. »Prosimo pa, da zavoljo nagrajevanja pripišete tudi podatke: ime in priimek, naslov ter telefonsko številko.« Vse zgodbe, ki jih bodo objavili, bodo podpisali z imenom in priimkom. »Če tega ne želite, na to opozorite ob prijavi na natečaj,« so dodali.

Nagrade bodo podelili med televizijsko oddajo

Svojo zgodbo lahko pošljete po elektronski pošti na naslov info@bohinj.si, zbirali pa jih bodo do 26. avgusta letos. Najbolj zanimive bodo vsak teden objavljali tudi na spletni stani www.bohinj.si/triglav240. Vse sodelujoče bodo nagradili s spominskim darilom ob letošnji obletnici. Ob zaključku natečaja pa bo strokovna komisija izbrala tri najboljše zgodbe, ki bodo posebej nagrajene – prva z bivanjem v Bohinju, druga s paketom doživetij v Bohinju in tretja z izdelki blagovne znamke Bohinjsko/From Bohinj. Avtorje nagrajenih zgodb bodo povabili v Bohinj, kjer bo 2. septembra oddaja Pozdrav iz Bohinja, ki jo bo v živo prenašala nacionalna televizija. Nagrade jim bodo podelili med oddajo.

Nekoč so bile gore svete in neosvojljive, zavite v mistični svet legend in mitologije, pravijo v Turizmu Bohinj. Leta 1778 pa so štirje srčni možje iz Bohinja osvojili Triglav in z njim vrh naše države. »S tem so nas uradno vpisali med alpske narode, planince in zanesenjake – strastne ljubitelje gorskega sveta tako doma kot v tujini.« Bohinjski turistični delavci pa ob letošnji obletnici opozarjajo še na nekaj zanimivosti. Triglav je bil osvojen osem let pred Mont Blancom (4810 m), 22 let pred Grossglocknerjem (3798 m) in 87 let pred Matterhornom (4478 m).