Ob našem obisku je vse zelenelo in cvetelo. Sredi Kranja, tik ob osnovni šoli in znanem Prešernovem gaju je košček narave, ki ga premnogi Kranjčani in Kranjčanke sploh ne poznajo, pa hodijo mimo njega v mestno središče. Botanični vrt ni sameval, v njem je pridno delal 85-letni Franc Jerala, predsednik Hortikulturnega društva Kranj in duša vrta, ki potrebuje pridne roke.

»Danes sva tukaj z gospo, ki tudi rada pride pomagat in dela v tem prelepem okolju prostovoljno, tako kot drugi. V društvu nas je nekaj deset, a vsi pač nimajo časa skrbeti za vrt. Sam bi bil tu ob lepem vremenu po ves dan, še kosilo bi mi lahko prinesli sem,« pravi Jerala. Društvu ne gre lahko, elektriko so jim odklopili, vsaj vodo še imajo. Čudno za mesto, ki ima okoli 60 milijonov evrov proračuna. Občina je le streljaj stran, za mestno zelenje skrbi pogodbeni vrtnar. Le botanični vrt je bolj ali manj prepuščen sam sebi in nekaj pridnim rokam, ki se trudijo, da sploh še obstaja. Včasih so jim ga uničevali vandali in narkomani, zdaj imajo mir.

Franc Jerala pravi, da z vrtom živi desetletja in brez prostovoljcev bi že zdavnaj vse prerasel plevel. Do njene smrti leta 2005 je bila gonilna sila dogajanja v društvu neumorna Anka Bernard, a tudi sicer se z leti članstvo redči. »Zelo veseli bi bili pomoči mladine, šolarjev, kogar koli. Ni namreč lahko skrbeti za vrt, ki ima precej zanimivih rastlin, tudi ribnik, vse pa to je treba čistiti, negovati,« potoži Jerala in pove, da je kljub ljubezni in prostovoljnemu delu članov Hortikulturnega društva Kranj ta naloga zanje vse težja.

Botanični vrt v Kranju je nastal leta 1979 in bo prihodnje leto praznoval 40-letnico obstoja, Jerala si želi, da bi vsaj ob tem jubileju družbeno okolje njihovim prizadevanjem naklonilo nekaj več pozornosti. Vrt je po drugi strani dokaj slabo poznan in mnogi meščani ne vedo zanj. Jerala pravi, da ljudi včasih kar s ceste povabi na ogled, in »čeprav živijo povsem blizu, so presenečeni, kaj imajo tako rekoč pred nosom«. Ob našem obisku je na vrt prišla mlada družina, a resnično je takih, ki bi posedali na klopi v tem parku, malo. Obiskovalce vabijo vsak ponedeljek in četrtek od pomladi do jeseni med 16. in 18. uro, podatki pa so na voljo tudi na spletni strani Hortikulturnega društva Kranj.