Najnovejši sodni proces je sicer del širših preiskav zaradi podkupovanja prič v sodnem procesu okoli primera Ruby in razvpitih »bunga bunga« zabav v Berlusconijevi vili Arcore pri Milanu. Berlusconi naj bi Apicelli za lažno pričanje v sodnem procesu plačal 157.000 evrov.

Berlusconi, ki v prostem času tudi prepeva, je sicer z Apicello posnel več ljubezenskih pesmi in izdal več zgoščenk.

V sodnem procesu se je moral Berlusconi zagovarjati zaradi spolnih odnosov s 17-letno Maročanko Karimo El Mahroug, znano kot Ruby, na njegovih razvpitih »bunga bunga« zabavah. Leta 2013 so Berlusconija v tem primeru zaradi zlorabe položaja obsodili, leta 2015 pa nato oprostili zaradi pomanjkanja dokazov.

Očitki glede podkupovanja prič niso novi. Tožilstvo je že ob koncu sodnega procesa leta 2015 trdilo, da je nekdanji premier pričam skupno plačal več kot deset milijonov evrov, da so pričale njemu v prid.

Milansko sodišče je sicer prejšnji teden ugodilo zahtevi Berlusconija po rehabilitaciji obsodbe iz leta 2013 zaradi davčnih poneverb, ko so mu prepovedali opravljanje javnih funkcij. Zaradi te obsodbe Berlusconi ni mogel kandidirati na letošnjih parlamentarnih volitvah 4. marca.