V državah, kjer spolna diskriminacija pri osnovnih potrebah otrok ni toliko prisotna, bi morale biti stopnje smrtnosti za deklice, mlajše od pet let, nižje od tistih za dečke. Tako naj bi bilo predvsem zaradi naravne biološke prednosti, poroča Guardian. Mednarodni inštitut za uporabno sistemsko analizo pa je v raziskavi Indije, ki je objavljena v publikaciji Lancet Global Health, odkril »stopnjo presežne smrtnosti,« v katero spadajo mlada dekleta.

Analizirali so podatke med leti 2000 in 2005 ter ugotovili, da v povprečju 239 tisoč deklet, mlajših od pet let, vsako leto umre izključno zaradi svojega spola. To nanese na kar 2,4 milijona deklet v enem desetletju. Največ smrti je posledica zanemarjanja s strani družin in zdravstvenih delavcev, pa tudi rutinske pristranskosti pri dodeljevanju hrane. Deklice naj bi bile deležne slabših in manjših obrokov, slabše izobrazbe ter zdravniške pomoči kot dečki.

Najhuje na severu Indije

Podatki o smrtnosti so pokazali, da je najhuje na severu Indije, kjer je veliko območij z nizko stopnjo izobrazbe in gospodarskega razvoja ter visoko rodnostjo. Francoski profesor Christophe Guilmoto je ob predstavitvi izsledkov raziskave povedal, da »spolna diskriminacija do deklet ne preprečuje le njihovega rojstva, temveč lahko povzroči tudi smrt tistih deklet, ki so že rojene.« Dodal je, da »enakost med spoloma ne zavzema le pravice do izobraževanja, zaposlovanja ali političnega zastopanja, ampak tudi oskrbo, cepljenje in prehrano ter končno preživetje.«