V osnutku, ki je bil objavljen na omenjeni spletni strani, piše, da bi 250 milijard evrov italijanskih dolgov pri Evropski centralni banki (ECB) odpisali. Trenutno je sicer Italija zadolžena za 2263 milijard evrov. Glede izstopa iz območja evra pa sta stranki zapisali, da bi moralo biti vsaki državi dovoljeno, da zapusti območje, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Tako Gibanje pet zvezd kot Liga sta poročanje v torek pozno zvečer zanikali in pojasnili, da izstop iz območja evra ni tema pogajanj, osnutek pa so že »radikalno« spremenili, je dejal vodja gibanja Luigi di Maio. »Velikega dela stvari, ki so na naslovnicah, ni več notri,« je dodal in pojasnil, da so povsem spremenili predvsem dele o dolgovih, evru in priseljevanju.

Obe stranki z odklonilno držo do Evropske unije

Obe stranki veljata za evroskeptični in čeprav so osnutek spremenili, to še vedno nakazujejo njuno odklonilno držo do Evropske unije, opozarja dpa.

Med drugim se je ustanovitelj Gibanja pet zvezd Beppe Grillo v intervjuju za revijo Newsweek že v ponedeljek zavzel za neobvezujoč referendum o izstopu Italije iz območja evra, povzema pogovor avstrijska tiskovna agencija APA.

»Dobra ideja bi lahko bila sistem dveh evrov, kjer bi bil eden za severno in drugi za južno Evropo,« je dejal.

Po njegovem mnenju bi lahko EU našla vzor v švicarskem modelu neposredne demokracije. »EU je v preteklosti dosegla veliko, danes pa je disfunkcionalna. Potrebuje reformo. Evropski parlament nima nobene moči, odločitve sprejema Evropska komisija,« je še dejal.

Izrazil je prepričanje, da bosta gibanje in Liga oblikovala vlado, a da potrebujeta še čas.

Gibanje pet zvezd je že v torek prosilo za dodatne dni za sklepanje dogovorov, v Ligi pa so priznali, da manjka dogovor o nekaterih ključnih vprašanjih.

Predstavniki Gibanja pet zvezd in Lige so pogajanja o sestavi vlade začeli prejšnji teden, v četrtek pa so predsednika Sergia Mattarello zaprosili, naj jim rok za pogovor podaljša še za konec tedna. Prvi napredek so v obeh strankah potrdili že v soboto, v nedeljo pa dosegli osnovni dogovor.

Če stranki ne bosta uspeli sestaviti vlade, bo to najverjetneje pomenilo nove predčasne volitve. Če jima uspe sestaviti vlado, pa je vprašanje, kako dolgo se bo obdržala. Doslej vladajoča Demokratska stranka (PD), ki velja za največjo poraženko parlamentarnih volitev 4. marca, je namreč napovedala "najostrejšo opozicijo" populistični vladi.