Ob nedeljskem obisku restavracije Saraj v središču Ljubljane smo pričakovali le bosanske jedi, ki so vsem dobro znane in pod katere se podpiše še kakšna druga restavracija v Ljubljani, a presenečenjem ni bilo konca.

Izvedeli smo, da sta kulinarično oazo, polno bogatih okusov tradicionalnih bosanskih jedi, pred leti odprla zakonca Hajdarpašić. Njun namen je bil zadovoljiti vse tiste goste, ki želijo okusiti avtentične tradicionalne bosanske jedi in občutiti domačnost ambienta ter gostoljubnost osebja, ki spominja na kulinarično doživetje in gostoljubje ljudi na Baščaršiji v osrčju Sarajeva v Bosni in Hercegovini.

Za začetek znamenita begova čorba in mladi sir

Za predjed smo po priporočilu prijaznega osebja naročili ploščo, bogato obloženo s sudžuko in pastrmo, to sta suhi in prekajeni mesni specialiteti. Ploščo so krasile rezine domačega mladega sira, domačega slanega kajmaka z znamenito pisano in vloženo kislo solato, imenovano turšija, ki jo vlagajo v kuhinji restavracije iz domače sveže zelenjave. Na plošči so nam servirali tudi kose raznovrstnih pit, kot so sirnica oziroma pita s sirom, zeljanica, pita s špinačo, pokusili smo tudi krompirušo, pito s krompirjem.

Presenetilo nas je, ker sta si otroka ob natakarjevem opisu toplih specialitet zaželela še znamenito begovo čorbo ali juho z zanimivo sestavino, ki je nepogrešljiva v bosanski kulinariki, to je jedilni oslez, okra ali bamija. Jed je zanimiva tudi zaradi tega, ker je za bamijo značilno, da je naravni afrodiziak. Po besedah gostiteljev je med jedmi na žlico pri njih najbolj iskan bosanski lonec.

Hadžijski čevap, dolme in somun

V zavezani culici in glineni posodi večkrat postrežejo tudi znano tradicionalno jed hadžijski čevap, v prevodu ćevap pomeni na drobno nasekljano meso, saj je ob odličnem okusu na drobno nasekljanega telečjega mesa in zelenjave tudi pogrinjek paša za oči.

Vsekakor je ob obisku vredno pokusiti različne dolme ali zavitke iz zelenjave, nadevane s sesekljanim mesom, med najpriljubljenejše prav gotovo sodijo tudi sarme iz trtinih ali zeljnih listov. Poleg sarm ponujajo še nadevane čebulice, nadevan paradižnik, nadevane bučke in polnjene paprike.

Presenetili so nas tudi ob naročilu čevapčičev v lepinji. V restavraciji Saraj namreč pekovski mojstri vsakodnevno pripravijo svež somun, ki je njihova blagovna znamka, gre pa za nežno različico lepinje, postreženo toplo, posebnega bogatega in nežnega okusa. Postrežejo ga s čevapčiči in prilogo. Za gurmane pa imajo v ponudbi peko teletine ali jagnjetine »ispod sača« ali izpod peke, ki jo pripravijo z mladim krompirjem in zelenjavo.

Sladice z agdo in kava v fildžanu

Tradicionalne bosanske kuhinje nismo mogli zapustiti brez tradicionalnih sladic, politih z agdo, prepoznavno sladko polivko. Posladkali smo se s svežo pripravljeno baklavo, hurmašico, tulumbo in znamenito tufahijo, jabolkom, nadevanim z orehi, ki jo še posebej priporočamo.

Seveda nismo pozabili na pravo bosansko kahvo ali kavico, ki so nam jo postregli v fildžanu z džezvo na bakrenem podstavku. Ob kahvi seveda ni manjkal rahat lokum, tradicionalna želatinasta sladica, narezana na kocke, z vonjem in okusom po cvetnih listih jedilne vrtnice.

Počasi in z veliko ljubezni do kuhe

Ob nedeljskem obisku smo imeli srečo, da smo v restavraciji Saraj naleteli tudi na lastnico tega kulinaričnega hrama Darijo Hajdarpašić, srčno sogovornico, ki je z veseljem povedala še veliko zanimivega o tradicionalni bosanski kulinariki, ki jo skrbno negujejo v središču slovenske prestolnice: »Tovrstna kuhinja zahteva veliko strpnosti pri pripravi jedi, saj se jedi pripravljajo počasi in z veliko ljubezni do kuhe. Bosanske tradicionalne jedi so znane po tem, da ne vsebujejo veliko maščobe, saj se vse jedi kuhajo v lastnem soku z veliko zelenjave in s skrbno izbranimi začimbami. Zaradi vpliva vzhodne kulture v tradicionalni bosanski kuhi ne uporabljamo svinjskega mesa. Pri peki mesa se uporabljajo kakovostni deli teletine, jagnjetine in govedine. Pri pripravi sladic je nepogrešljiva polivka iz sladkorja, zato sladkobnost polivke nevtraliziramo z limonovim sokom, da so sladice slastne, a ne presladke.«

Gostovanje kuharskih velemojstrov

Izvedeli smo še, da je v Saraju gostoval znameniti svetovno znani velemojster tradicionalne bosanske kuhe Nihad Mameledžija iz Sarajeva, ki Saraj tudi zelo rad obišče in takrat gostom predstavi nove trende bosanske kulinarike ter nadgradnjo tradicionalnih bosanskih jedi.

Saraj je upravičeno meka za domače goste in številne turiste, kulinarika, gostoljubje in topel ambient s tradicionalno opremljenimi prostori so nas prepričali.