Industrijsko proizvedene transmaščobne kisline, kot so margarina ali strjene rastlinske maščobe, so med proizvajalci hrane priljubljene predvsem zaradi nizke cene in dolgega roka trajanja, vendar povzročajo srčno-žilne bolezni in so tako krive za več kot 500.000 smrti na leto, podatke WHO navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob tem dejal, da so bogatejše države pri prepovedi teh maščob naredile določen napredek, kar je treba razširiti po svetu. Nadzor nad transmaščobnimi kislinami je namreč v državah z nizkimi in srednje visokimi prihodki slabši.

Boj tudi proti predelanemu sladkorju

Vodja posebne skupine Resolve to Save Lives, ki sodeluje z WHO, Tom Frieden je povedal, da je bistvo projekta, da gre za »začetek konca industrijsko proizvedenih transmaščob«. Dodal je, da je uspeh mestnih oblasti New Yorka, ki so pred desetimi leti prepovedale te maščobe v restavracijah, dokazal, da jih je mogoče izločiti, ne da bi vplivale na okus, dostopnost in ceno hrane.

V okviru strategije za izločitev transmaščob, ki so jo naslovili REPLACE (oz. Nadomesti), opozarjajo na nevarnosti ter se zavzemajo za zakonodajne ukrepe na tem področju.

Omejitev transmaščob bo tudi v središču prizadevanj WHO za zmanjšanje smrti zaradi nenalezljivih bolezni za tretjino do leta 2030, kar je eden od ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov. Kot je dodal Adhanom, se bodo borili tudi proti drugim povzročiteljem teh bolezni, kot je predelani sladkor.