Novi malezijski premier, 92-letni Mahatir Mohamad je sicer prisegel v četrtek, a se je ta že pred volitvami zavezal, da bo v primeru zmage koalicije opozicijskih strank položaj predal svojemu nekdanjemu nasprotniku Anvarju, ko bo ta zapustil zapor. Anvar in Mahatir sta dosegla spravo pred volitvami, da bi z oblasti izrinila nekdanjega premierja Nadžiba Razaka, ki je vpleten v velik korupcijski škandal, ki Malezijo pretresa že od leta 2015.

Anvar je danes svoj odhod na prostost označil kot »novo zoro za Malezijo« in se še enkrat zavezal k reformam v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Moram se zahvaliti ljudem v Maleziji. Celoten spekter državljanov, ne glede na raso in religijo, je podprl načelo demokracije in svobode. Zahtevajo spremembe,« je medijem dejal Anvar.

Obsojen zaradi homoseksualnosti

Anvar je bil Mahatirjeva desna roka, ko je slednji med letoma 1981 in 2003 prvič vodil vlado. Leta 1998 ga je Mahatir zaradi različnih političnih pogledov odpustil. Po odhodu v opozicijo je bil obsojen zaradi sodomije; homoseksualnost je v Maleziji še vedno prepovedana in zlorabljena za sodno obračunavanje z nasprotniki, in korupcije, zaradi česar je moral v zapor. Leta 2015 je bil še enkrat obsojen na pet let zapora, vnovič zaradi domnevne sodomije.

Premierjevo zavezništvo Pakt upanja je na zadnjih parlamentarnih volitvah presenetljivo premagalo koalicijo Barisan Nasional (BN) dosedanjega premierja Razaka, ki je bila na oblasti več kot 60 let.

Pakt upanja, v katerem so združene številne stranke, ki so v več kot 20-letni vladavini sicer nasprotovale Mahatirju, naj bi imel v novem parlamentu 121 sedežev, doslej vladajoča BN. Za oblikovanje vlade je potrebnih 112 sedežev v parlamentu.

Anvar odhoda na prostost ni dočakal v zaporu, ampak v bolnišnici, kamor je moral na operacijo rame. Takoj po odpustitvi je odšel na sprejem h kralju.