Sedemnajstkratni prvaki NBA iz Bostona - nazadnje so slavili leta 2008 - so znova pokazali svoje mišice. Po tesnem zmagoslavjih nad tekmeci iz Milwaukeeja v prvem krogu letošnje končnice s 4:3 in nad košarkarji iz Philadelphie s 4:1 so na uvodnih dveh tekmah finalne serije vzhodne konference z izjemno kolektivno ter telesno igro zasenčili goste iz Clevelanda, zmagovalce najmočnejše košarkarske lige na svetu v letu 2016.

Najbolj učinkovit igralce domače zasedbe je bil Jaylen Brown s 23 točkami. Terry Rozier je prispeval 18, Al Horford je dosegel 15 točk in pobral deset žog pod obema obročema, skupno pa je kar šest domačih igralcev doseglo več kot deset točk.

LeBronu Jamesu, ki je petič v tej sezoni v končnici dosegel več kot 40 točk, so dovolili, da se je razmahnil na igrišču, njegov trojni dvojček (42 točk, 12 podaj in deset skokov) pa ni bil dovolj za zmago. Pri konjenikih je bilo zavoljo agresivne domače obrambe enostavno premalo razpoloženih igralcev, poleg »kralja Jamesa« se je izkazal le Kevin Love z 22 točkami in 15 skoki, drugi igralci pa so bolj ali manj zatajili.

jj

LeBron James navzlic poraznemu uvodu v finalno serijo vzhodne konference še ni odvrgel puške v koruzo. »Uvodna poraza bolita, a še vedno imamo možnosti, da se izvijemo iz tega neprijetnega položaja in se prebijemo v veliki finale. Prvo priložnost za to imamo že v soboto na domačem igrišču in na tej tekmi bomo naredili vse, da zaščitimo našo trdnjavo,« je dejal prvi zvezdnik zasedbe iz Clevelanda, ki je v prvem krogu končnice po pravih trilerjih izločila Indiano s 4:3 v zmagah, v polfinalu pa zanesljivo še kanadski Toronto s 4:0 v zmagah.

V finalu zahodne konference merita moči Houston in Golden State, na prvi tekmi v Teksasu je slavila kalifornijska zasedba. Druga tekma bo v noči na četrtek v Houstonu.