Delo na tem področju ne bo nikoli končano, saj Facebook sproti blokira milijone poskusov odpiranja tovrstnih računov ali objav. Hkrati priznava, da jim do štiri odstotke uide skozi mrežo, kar je verjetno le številka, ki jo Facebook priznava.

Facebook sicer zatrjuje, da je 100-odstotno uspešen v blokadah neželenih sporočil, to je tako imenovanega spama, in je v prvem trimesečju odstranil skupaj 837 milijonov takšnih sporočil.

Pri prepoznavanju spornih objav pomaga umetna inteligenca

Pri lovu na objave spolnosti, nasilja, sovražnega govora ali teroristične propagande pomaga umetna inteligenca, s pomočjo katere so zaznali 3,4 milijona takšnih objav. Sami so jih vsega skupaj zaznali 85,6 odstotka, torej še preden so nanje opozorili uporabniki.

Najslabše jim gre pri sovražnem govoru, kjer umetna inteligenca odpove, saj ne zaznava sarkazma ali ironije in šal. Tudi več kot 3000 zaposlenih, ki se s tem ukvarjajo pri Facebooku, ni zelo uspešnih, saj so zaznali le 38 odstotkov tovrstne vsebine, na ostalo pa so jih opozorili uporabniki.

Pri objavah, ki zadevajo spolnost, je Facebook po ameriško bolj papeški od papeža in počne neumnosti, kot je blokada umetniških podob. S spolnostjo imajo menda največ dela, saj so ujeli 21 milijonov spornih objav, kar je sicer le 0,1 odstotka vseh vsebin, ki jih vidi več kot dve milijardi uporabnikov Facebooka.

Facebook je uspel ujeti 1,9 milijona primerov teroristične propagande, kar je 73 odstotkov več kot v zadnjih treh mesecih 2017. Spornih objav je menda le malo, oziroma od vsakih 10.000 naj bi jih bilo v prvem četrtletju le tja do 27. Facebook ukrepa z izbrisi, opozorili in v skrajnih primerih z obveščanjem policije.

Z lovom na sporne objave se bo pri Facebooku kmalu ukvarjalo 7500 zaposlenih, saj jih nameravajo za ta namen zaposliti še 3000. Že v ponedeljek je Facebook sporočil, da je začasno ustavil delovanje 200 aplikacij kot del preiskave kršenja zasebnosti uporabnikov.