Boja za »preživetje« med elito tokrat ni bilo prav do zadnjega dne. Že prej sta namreč izpadli Belorusija in Južna Koreja; slednja je med elito zdržala le eno sezono, kot prepričljivo najslabša ekipa na SP (sedem gladkih porazov in razmerje golov 4:48) pa se ni prav izkazala. Bolj zanimivo je bilo v drugi predtekmovalni skupini, kjer je večina videla Avstrijo kot kandidatko za selitev v nižji razred, a so se severni sosedje s prepričljivo zmago na medsebojni tekmi rešili, Belorusijo pa poslali med drugoligaše.

Danes so se prvi veselili Švicarji, ki so v prvi tekmi premagali Francijo s 5:1. S prepričljivim uspehom so Francozom zaprli vrata, ki so bila sicer le priprta, obenem pa so brez možnosti ostali tudi Slovaki, ki jih je zvečer čakala tekma z odpisanimi Belorusi. Ta tekma je bila tako nepomembna za obe ekipi, po polovici so bili Belorusi še zraven, toda pet golov Slovaške v zadnjem delu je pomenilo, da so se Slovaki od SP - naslednje leto bodo sami gostitelji - poslovili z zmago in petim mestom v skupini.

Zadnja tekma te skupine je ponudila prestižen obračun za prvo mesto. Švedi so na koncu premagali Ruse s 3:1 in ostali neporaženi, potem ko so slednji takoj na začetku povedli z golom Kirila Kaprizova. A Švedi so se vrnili, izenačil je Mika Zibanejad, za vodstvo pa poskrbel Rickard Rackell v 37. minuti. Ob koncu so Rusi v lovu na izenačenje in lažjega tekmeca v četrtfinalu igrali brez vratarja, kar je kaznoval Mattias Ekholm za končnih 3:1.

V drugi skupni je bil prvi pravi obračun že na opoldanski tekmi. Finska in ZDA sta odločali o prvem mestu v skupini, na koncu so bili prepričljivo boljši Finci. Ti so si na tem SP privoščili nekaj nekaj spodrsljajev, a ne danes. Američane je v obup spravljal predvsem najboljši člen finske ekipe Sebastian Aho, ki je dosegel "hat-trick", Mikko Rantanen pa je v drugi tretjini dodal gol, ki je pomenil dokončno dovolj veliko prednost Finske za zmago. Poraz je bil za Američane sploh prvi na SP. V senci Ahoja je danes ostal tudi prvi ameriški zvezdnik Patrick Kane z enim golom in eno podajo.

Finci so si tako z zmago zagotovili prvo mesto, Kanadčani so za zanesljivo potrditev tretjega v popoldanski tekmi potrebovali zmago proti Nemčiji in jo tudi dosegli, na koncu je bilo 3:0.

Četrtfinalni pari, vse tekme bodo v četrtek, so tako Švedska - Latvija, Rusija - Kanada, Češka - ZDA in Švica - Finska.