»Moj prvi cilj je, da ta nova katalonska vlada španski ponudi dialog,« je povedal Torra v Berlinu, kjer je obiskal Puigdemonta, ki tam čaka na odločitev nemškega pravosodja o morebitni izročitvi Španiji. Rajoyu je prepustil, da določi čas in kraj srečanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španska vlada naj Barceloni vrne nadzor nad financami

Torra je špansko vlado še pozval, naj Barceloni vrne nadzor nad financami. To je dejal, potem ko je španska vlada danes sporočila, da bo ohranila nadzor nad katalonskimi financami, da bi preprečila morebitno porabo sredstev za prizadevanja za odcepitev od Španije. »Ne bomo sprejeli teh pogojev,« je poudaril Torra. Madrid se sicer pripravlja na odpravo neposrednega upravljanja, ki ga je uvedel v Kataloniji, potem ko so oktobra lani v tej regiji razglasili neodvisnost.

Torro, ki se zavzema za neodvisnost španske pokrajine, je katalonski parlament za novega predsednika pokrajine potrdil v ponedeljek. S tem se je v Kataloniji končala skoraj petmesečna politična blokada. Zdaj ga čaka oblikovanje vlade, pri čemer je v intervjuju za katalonski radio dejal, da bo mesto v vladi ponudil tudi ministrom odstavljene vlade, ki so v priporu ali pa so se pred pregonom zatekli v tujino. Sebe sicer opisuje kot začasnega predsednika, ki čaka na vrnitev Puigdemonta, ki ga ima za zakonitega vodjo Katalonije.

Torrovo imenovanje zasenčili njegovi zapisi na Twitterju

Torrovo imenovanje so sicer zasenčili njegovi zapisi na Twitterju in članki, v katerih je med drugim zapisal, da ni naravno, da v Kataloniji govorijo špansko. V enem izmed zapisov na Twitterju, ki jih je že izbrisal, pa naj bi leta 2012 zapisal, da »znajo Španci samo pleniti«.

Nevladna organizacija za boj proti rasizmu SOS Racisme Catalunya je tako danes sporočila, da »zavračajo diskurz, ki ga uporablja Torra«. Dodali so, da bodo ostali pozorni na morebitna »rasistična stališča«. Tudi španski zunanji minister je danes izrazil zaskrbljenost nad »diskriminatorno obliko nacionalizma v Kataloniji«.

Vodja stranke Ciudadanos v Kataloniji Ines Arrimadas pa je že v ponedeljek dejala, da novoizvoljeni katalonski predsednik »brani ksenofobijo«. Danes se je novoizvoljeni predsednik Katalonije znova opravičil za svoje zapise, kar je sicer večkrat storil že v minulih dneh.