Po odstopu ravnatelja ljubljanske Opere Petra Sotoška Štularja in po dveh neuspelih razpisih za novega ravnatelja je ministrstvo za kulturo na to mesto imenovalo vršilca dolžnosti ravnatelja Rajka Meserka. Naložili so mu rebalans programa za leto 2018 (do konca maja), izdelavo podrobnega in po projektih razčlenjenega finančnega načrta za leto 2018 (in tudi za del sezone prihodnje leto), hkrati pa tudi sanacijski načrt (do konca julija), ki bo hišo potegnil iz rdečih številk, v katere je zabredla lani in letos. Ker to funkcijo opravlja šele dva tedna, je Meserko na včerajšnji seji sveta zaprosil člane za podporo, da skupaj zaprosijo ministrstvo za podaljšanje roka za sprejem in izpeljavo sanacijskega načrta do septembra.

»Mojo vizijo glede zavoda so pravzaprav začrtali že na ministrstvu za kulturo, ko so mi naložili sanacijo stanja,« je dejal Meserko ob nastopu funkcije. Pravi, da bi to rad storil v sodelovanju z »vsemi«, kar naj bi pripeljalo do transparentnejšega poslovanja. »Prejel sem sicer že izdelan program za sezono 2018/2019 (strokovni svet ni potrdil predlaganega programa, op. p.) pa tudi za lansko in letošnjo izgubo. Ker je stanje tudi v skladu z odločbo ministrstva, ki nam je namenilo še nekaj tisočakov manj za tekoče poslovanje, ob tem kakšne hude vizije ne morem imeti. Treba je poiskati srž problema financiranja, ne samo znotraj hiše, ampak tudi v dialogu z ministrstvom,« je poudaril Meserko.

Za začetek bodo ministrstvo prosili za interventna sredstva v višini 373.682 evrov, s čimer bi pokrili manko pri splošnih stroških poslovanja, ki jih ministrstvo sicer zmanjšuje tudi drugim javnim zavodom. Od tega bi dve tretjini namenili plačam. Najprej pa bodo na ministrstvu zaprosili za pogovor. Ker so sredi aprila tam zamenjali skrbnika, Primož Kristan bo odsoten dlje časa, bo z Opero (ponovno) komunicirala Biserka Močnik.