V tistem času je SFRJ pretila nevarnost, da vojska SZ in njenih satelitov vkoraka v Jugoslavijo in jo pokori. Tito je zato zaprosil ZDA za pomoč in jo dobil; tako v ogromni oborožitvi kot tudi v hrani in denarju. Oblast je vse to prikrivala, da je šlo to v pozabo. To seveda ni bil Marshallov plan, ko so ZDA ponudile pomoč za povojno obnovo državam, ki niso spadale v interesno sfero komunistične SZ, kamor je KPJ oziroma oblast uvrstila Jugoslavijo tudi sama. S tem se je partijska oblast v SFRJ sama odrekla pomoči po Marshallovem planu. Kdo je reševal Evropo pred nacisti in fašisti? Ali so to ZDA, ki so jim napovedale vojno, ali komunistična SZ? SZ je bila agresor, enako kot nacistična Nemčija, saj je enako kot nacisti zasedla del Poljske, baltske države in Finsko. Sklenila je pakt s Hitlerjem ter je v tistem času oskrbovala Nemčijo s surovinami in hrano, dokler Hitler ni napadel tudi nje. V obrambi pred nacisti je utrpela ogromne žrtve.

Žal pa je SZ ves čas vojne imela sklenjen pakt z japonskimi fašisti in so samo ZDA z borbo proti Japonski pomagale tudi Kitajski, ki se je branila pred japonsko okupacijo. Kitajci to dobro pomnijo, mnogi v Sloveniji pa še vedno ne dojamejo. Ne poveličujem nikogar, tudi ne ZDA. Nobena država ni brez napak, a nikakor ne obožujem komunističnih revolucij, ne v SZ, ne izvoženih po svetu, ker je to povzročilo več kot 100 milijonov žrtev. Samo v Evropi je bilo zaradi fašistične, nacistične in komunistične ideologije pobitih 37 milijonov ljudi. Po ocenah zgodovinarjev so komunistični režimi v Vzhodni Evropi in Sovjetski zvezi pobili 21 milijonov ljudi, predvsem političnih nasprotnikov. Pod vodstvom komunističnega voditelja Josipa Broza - Tita so v letih 1945 do 1951 v Sloveniji in Jugoslaviji, po trditvah notranjega ministra Aleksandra Rankovića, pobili 586.000 ljudi, več kot 3,7 milijona pa so jih obsodili na različne zaporne kazni. Eden najbolj brutalnih totalitarnih režimov, nacionalsocializem, je pobil najmanj 15 milijonov ljudi. Italijanski fašisti so odgovorni za smrt najmanj 400.000 ljudi, je bilo povedano 23. avgusta 2016 v Odmevih na RTV Slovenija.

Jehuda Bauer, mednarodno priznani strokovnjak za proučevanje rasizma, antisemitizma in holokavsta, pravi: »Brez vojaškega poraza bi se Hitlerjev režim obdržal; nikoli se namreč ne bi zrušil sam od sebe. Sovjetski režim se je zrušil sam. Zato ni tako težko razumeti, zakaj so bili Sovjeti na koncu sposobni sodelovanja z Zahodom, da skupaj porazijo nacistično Nemčijo.« Zato cenim izjavo ameriškega veleposlanika v Sloveniji Brenta Hartleyja: »Najti moramo način, kako vključiti državljane, jih spodbuditi, da bodo aktivni in vpleteni v politični proces, in poskrbeti, da bodo svoje vlade držali za besedo. To je bistvo demokracije in to je tisto, kar bo preprečilo nastanek tiste vrste nevarnih nacionalizmov, ki so prispevali k izbruhu obeh svetovnih vojn v prejšnjem stoletju. Demokracija je neprijetna in zahteva veliko od državljanov, a prepoznati moramo, kako odločilna je, še posebno v državah, kjer ne obstaja dolgo.«

Franc Mihič, Ribnica