Francoska nogometna reprezentanca bo ena od velikih favoritinj za osvojitev naslova svetovnega prvaka na prihajajočem turnirju v Rusiji. Finalisti zadnjega evropskega prvenstva pred dvema letoma imajo tako širok nabor vrhunskih igralcev, da med kandidati za nastop v Rusiji poteka ostra bitka za položaje v državni reprezentanci.

Nezahtevno predtekmovanje

Francija je največji uspeh dosegla na domačem svetovnem prvenstvu leta 1998, ko je prvič in zadnjič osvojila največji nogometni turnir. Takrat je generacijo slovitih nogometašev, kot so bili Zidane, Henry, Blanc, Deschamps, Pires, Lebœuf, Thuram in drugi, vodil priznani strokovnjak Aime Jacquet. »Zadnji meseci pred začetkom velikih tekmovanj so za vsakega selektorja zelo stresni, saj se vsi bojimo, da se bodo igralci poškodovali,« pravi Aime Jacquet. Prepričan je, da Francija na prvenstvu v Rusiji ne bo razočarala. »Imamo kopico izvrstnih nogometašev. Največji izziv za selektorja Deschampsa, ki je bil v času mojega mandata na selektorski klopi kapetan reprezentance, je iz vrhunskih igralcev sestaviti zmagovito celoto. V pravem trenutku bo moral vleči najboljše poteze. Ne bojim se, da mu ne bi uspelo. Bilo bi sanjsko, če bi uspeli ponoviti dosežek iz leta 1998,« pravi Jacquet.

Francija je zlahka opravila kvalifikacije za nastop na mundialu, čeprav sta močno odmevala skromna remija proti Luksemburgu in Bolgariji. Edini poraz so galski petelini doživeli proti Švedski. Francosko vrsto v Rusiji čaka predtekmovalna skupina z Avstralijo, Dansko in Perujem, ki ne bi smela biti preveč zahtevna za uvrstitev v izločilne boje. Čeprav je povprečna starost udarne francoske enajsterice šele 25 let, imajo igralci že bogate izkušnje z nastopanjem v močnih evropskih klubih. Nazadnje so na prijateljski tekmi v gosteh ugnali gostiteljico prvenstva Rusijo (3:1), doma pa so doživeli poraz s Kolumbijo (2:3).

Največ preglavic v zvezni vrsti

V francoskih vratih ima zagotovljeno mesto Hugo Lloris, ki se približuje stotemu nastopu za državno selekcijo. Na štoperskih položajih bosta najverjetneje igrala tekmeca iz španske lige Raphael Varane in Samuel Umtiti, saj si je Laurent Koscielny poškodoval ahilovo tetivo in bo z nogometnih igrišč odsoten vsaj do božiča. Analitiki menijo, da bi lahko Francija naletela na največ težav v zvezni vrsti, kjer je bila zadnja leta najšibkejša. Selektor Didier Deschamps bo imel zahtevno nalogo, kam umestiti muhastega zvezdnika Paula Pogbaja, medtem ko naj bi imela Blaise Matuidi in N'Golo Kante zagotovljen nastop kot zadnja vezista.

Med izstopajočimi nogometaši v napadu so prav gotovo prvi zvezdnik Antoine Griezmann, najvrednejši igralec reprezentance Kylian Mbappe in Oliver Giroud, ki je pod vodstvom Deschampsa doslej dal največ golov za reprezentanco. Francija bo močna tudi na klopi, saj bodo na priložnost čakali Ousmane Dembele, Dimitri Payet, Anthony Martial, Kingsley Coman…