Sodni izvedenec medicinske stroke, travmatolog dr. Matjaž Veselko, je na sojenju 21-letnemu kosovskemu državljanu Arberju Pintolliju pričal, da obtoženi leto starejšega makedonskega državljana Ajhana Dervišoskega ni zabodel z izvijačem, kot trdi obramba. V tem primeru bi bile namreč rane raztrgane in ne ostre, koža okoli reza pa bi bila zmečkana. Prav tako bi bile rane v tem primeru dolge le okoli pol centimetra, ne pa nekaj centimetrov, kot izhaja iz zdravniške dokumentacije.

Hospitalizacija ni bila potrebna

Tožilstvo Pintolliju očita poskus uboja. Obtoženi je nekdanjega prijatelja Dervišoskega napadel novembra lani v križišču med Barjansko cesto in Cesto dveh cesarjev v Ljubljani, ko je Dervišoski v avtomobilu čakal na rdeči luči. Pintolli ga je z ostrim predmetom, najverjetneje nožem, ki pa ga policija ni našla, skozi napol odprto okno avtomobila zabodel v levo roko in ramo ter desno prsno mišico. Napad naj bi bil povezan z dejstvom, da so Dervišoski, njegov oče in še en sorodnik julija pretepli Pintollijevega očeta, obtoženi pa se brani, da ga je Dervišoski dlje časa provociral. Svojo žrtev naj bi napadel le zato, ker se je Dervišoskega pravzaprav bal, sicer pa se je želel z njim zgolj pogovoriti. Pintolli se je prav tako zagovarjal, da je Dervišoskega udaril le s pestjo in majhnim izvijačem, ki ga je imel v avtomobilu.

Obramba želi sodišče prepričati, da v nasilnem incidentu ni šlo za poskus uboja, temveč kvečjemu za povzročitev lahke telesne poškodbe, v to smer so šla v ponedeljek tudi vprašanja Pintollijevega zagovornika Janeza Koščaka iz odvetniške družbe Čeferin. Na njegova vprašanja je izvedenec Veselko pritrdil, da Dervišoski zaradi zadanih ran ni bil življenjsko ogrožen. Za oskrbo njegovih ran niti ni bila potrebna hospitalizacija, temveč le ambulantna zdravniška oskrba, po kateri je bil zgolj nekaj dni nezmožen za delo. Je pa Veselko hkrati pojasnil, da bi vbod v prsni koš lahko poškodoval tudi vitalne organe, če bi bil globlji. Če bi rezilo prodrlo v prsno votlino, bi bilo življenje Dervišoskega lahko ogroženo zaradi krvavitve ali pnevmotoraksa.

Rezilo zarezalo skozi usnjeno jakno

Da so bile posledice vbodov blažje, je pripomoglo tudi dejstvo, da je imel Dervišoski oblečeno usnjeno jakno (usnjen je bil del, ki je pokrival trup, rokavi pa so bili iz umetnega materiala). Rezilo je jakno prebodlo tudi na odebeljenem delu pri zadrgi, kar kaže, da zamah le ni bil povsem nedolžen. Kljub temu je dr. Veselko poudaril, da intenzitete zamahov z nožem ni mogoče zanesljivo izmeriti. Glede na dejstvo, da je Dervišoski v avtu sedel ob le napol odprtem oknu in da je šlo za vbode od strani, pa po mnenju izvedenca zamahi niso mogli biti izredno močni.

Dokazni postopek na sojenju Pintolliju se je z zaslišanjem izvedenca končal, 24. maja pa bodo na vrsti le še zaključni govori in morda tudi sodba. Tožilstvo je za Pintollija na predobravnavnem naroku zahtevalo tri leta in osem mesecev zapora, vendar je bila ta ponudba povezana s priznanjem krivde. Predlagana kazen bo zato tokrat lahko tudi višja, zadnjo besedo pa bo tako in tako imelo sodišče.