Medtem ko bo slovenski reprezentančni vratar v dresu Atletica iz Madrida Jan Oblak eden osrednjih likov finala lige Evropa v olimpijskem parku v Lyonu, je nekaj slovenskega pridiha tudi pri Marseillu, drugem udeležencu velikega finala. Francoski velikan je namreč v odločilnem dvoboju za preboj v ligo Evropa izločil Domžale. Po zadetku Amedeja Vetriha v prvem polčasu so 17. avgusta lani Domžale dolgo vodile, a odšle na povratno tekmo z neodločenim rezultatom 1:1. Teden dni kasneje je na Velodromu Marseille zmagal s 3:0 in končal evropsko pot Domžal v tej sezoni. Atletico bo naskakoval tretjo lovoriko v ligi Evropa v zadnjem desetletju, ob tem je bil še dvakrat finalist lige prvakov. Največji uspeh francoskega moštva ima že dolgo brado, kar je v sezoni 1992/93 po zmagi nad Milanom osvojil ligo prvakov.

Najboljši slovenski nogometaš bo jutri zvečer igral v svojem tretjem finalu. Oba dosedanja je izgubil, obakrat po izvajanju enajstmetrovk. Pred štirimi leti je v dresu Benfice v ligi Evropa priznal premoč Sevilli, predlani pa v ligi prvakov madridskemu Realu. Zanimivo, da je Jan Oblak v tej sezoni v španskem prvenstvu ubranil tri najstrožje kazni od štirih. Poleg tega se mu krog pred koncem obeta, da bo tretje leto zapored prejel lovoriko zamora za vratarja z najmanj prejetimi zadetki v španskem prvenstvu. V 37 krogih je namreč prejel 20 zadetkov, kar znese 0,56 gola na tekmo. Predlani je bil še uspešnejši, ko je prejel zamoro s povprečjem 0,47 gola na tekmo, lani pa je bil najboljši s povprečjem 0,71.

Payet prvi asistent lige Evropa

Na stavnicah je favorit Atletico, ki se je pred to sezono spogledoval z zmago v ligi prvakov, a se ni uvrstil v odločilne boje, v skupini je namreč zaostal za Romo in Chelseajem. Moštvo Diega Simeoneja slovi kot eno najboljših obrambnih moštev v Evropi. Kljub temu v zadnjih dneh niso mirno spali, saj Marseillov napad povzroča težave sleherni ekipi, sploh v zadnjem času, ko sta Dimitri Payet in Florian Thauvin v odlični formi. Payet je sicer zaradi lažje poškodbe izpustil zadnji dvoboj francoskega prvenstva, a bo za jutrišnji spektakel nared. Kot tudi desni bočni branilec Bouna Sarr, ki si je izpahnil ramo.

Največja zvezdnika finalistov bosta Francoza. Dimitri Payet ima največ zaslug, da se je Marseille prebil v veliki finale, blestel pa je predvsem v četrtfinalu proti Leipzigu in polfinalu proti Salzburgu, ko je sodeloval pri vseh treh golih svojega moštva. S sedmimi asistencami je Payet najuspešnejši nogometaš v ligi Evropa. V odlični strelski formi je napadalec Atletica Antoine Griezmann. Francoski nogometaš je na prvih 24 tekmah sezone dosegel osem zadetkov, na zadnjih dvaindvajsetih pa kar devetnajst. Bil je ključni mož polfinala, ko je v Londonu proti Arsenalu izenačil na 1:1, na povratni tekmi pa je zabil edini gol in odločil zmagovalca.

Na klopi Atletica ne bo trenerja Diega Simeoneja

Špansko moštvo ne beži od vloge favoritov, hkrati pa se zaveda težke naloge, da bo moralo za osvojitev cilja premagati francosko moštvo v Franciji. »Zavedamo se moči Marseilla, ki ima odlične posameznike, med katerimi lahko številni odločijo tekmo. Tudi mi imamo svoje adute. Zavedamo se, da se lahko veselimo uspeha le z brezhibno predstavo,« napoveduje Atleticov vezist Gabi. V korist Špancev pred finalom govori še ena statistika. Atletico je na dosedanjih dvanajstih tekmah v ligi Evropa proti francoskim moštvom dobil šest tekem, petkrat je remiziral, izgubil pa le enkrat.

Spomnimo, da na klopi Atletica ne bo sedel Diego Simeone. Argentinec je namreč na prvi polfinalni tekmi lige Evropa v Londonu prejel rdeči karton in bil kaznoval s štirimi tekmami prepovedi vodenja moštva. Atletico se je po polfinalni zmagi nad Arsenalom pritožil, a evropska nogometna organizacija ni popustila. Finale bo sodil Nizozemec Björn Kuipers.