Na kongresu v letovišču Costa Navarino v Grčiji so se danes predstavili kandidati za organizacijo svetovnih prvenstev, so sporočili iz Smučarske zveze Slovenije. Planiško - Slovenija z njo že četrtič poskuša priti do nordijskega svetovnega prvenstva - sta ob 14.15 po slovenskem času predstavila predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

»Vsekakor je šla predstavitev v tej smeri, da poudarimo pomen nordijskega smučanja v Sloveniji, kjer ima izjemno tradicijo. Vemo, da smo do zdaj s svetovnih prvenstev prinesli šest medalj, sedem pa z olimpijskih iger. Ta tradicija in ta strast, ki jo v to vlagamo, sta več kot očitna. Ne gre zanemariti, da s tem znanjem, temi izkušnjami, to tradicijo, organiziramo letno tudi sedem tekem svetovnega pokala in vsakič znova dokažemo, da imamo sposobnost in zmožnost narediti tekme na najvišji ravni,« je ob predstavitvi dejal Smrekar in dodal: »Vso to strast lahko prenesemo tudi v organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju in naredimo nepozabno doživetje na vrhunski ravni, v najlepši alpski dolini, kjer se Triglavski narodni park stika s sodobnim nordijskim centrom, kar verjamem, da bi vsem ostalo v izjemnem spominu.«

Vodja slovenske kandidature Smrekar je skupaj s sodelavci že v ponedeljek v Grčiji odprl tudi slovensko stojnico, ki so jo že obiskali člani predsedstva Fisa.

»Danes smo Planico predstavili v njeni najboljši luči celotni skupini Fis, celotnemu svetu nordijcev. Mislim, da smo dobro predstavili vse tiste najpomembnejše atribute, od tega, da imamo eno najboljših infrastruktur, do tega, da imamo seveda eno najlepših alpskih dolin, ne le v Evropi, ampak tudi širše. Predvsem pa, da vsi, ki soustvarjajo velike športne dogodke v Planici, vedo, znajo in zmorejo živeti to s srcem in na način, da v resnici pokažemo, da je Slovenija velik športni narod. Močno navijamo za to, da bo odločitev pozitivna in da bomo leta 2023 slavili tudi kakšen meter več, kakšno sekundo manj v tekih in še kaj. To je naša skupna želja,« pa je predstavitev kandidature sklenila resorna ministrica Makovec Brenčičeva.

Edini protikandidat Planici je tokrat norveški Trondheim. Pred tem je Slovenija s Planico neuspešno skušala priti že do SP v letih 2017, 2019 in 2021.

Ob vlogi kandidature s soglasjem države so morali Slovenci mednarodni zvezi plačati 75.000 evrov kotizacije namesto 150.000, ker se še četrtič potegujejo za organizacijo SP, Smrekar pa je pred časom ocenil, da bo celoten projekt kandidature predvidoma stal še enkrat toliko.

Odločitev o organizatorju bo znana v četrtek, 17. maja, ob približno 18. uri po slovenskem času, ko bo predsednik Fisa, Švicar Gian Franco Kasper razkril imena vseh štirih gostiteljev - nordijskega SP leta 2023 (kandidata sta Planica in Trondheim), SP v smučarskih poletih 2022 (Vikersund), SP v alpskem smučanju 2023 (Courchevel, Saalbach) ter SP v deskanju in smučanju prostega sloga 2023 (Bakuriani).