Rekonstrukcijo in nadgradnjo avditorija so v Križankah začeli zaradi snežne ujme, ki je aprila 2016 poškodovala pomično streho. Ker pa so ob delih naleteli na arheološka odkritja, je izkop gradbene jame v gledališču začasno ustavljen.

Junijski dogodki 66. Ljubljana Festivala in dogodki do sredine julija, ki so bili načrtovani v Križankah, bodo po trditvah zavoda prestavili na ustrezne nadomestne lokacije, in sicer na Kongresni trg in v Cankarjev dom. Premierna predstava muzikala Briljantina bo tako 22. junija v Cankarjevem domu, tam se bodo 23., 24. in 25. junija zvrstile tudi ponovitve.

Posodobitev avditorija

Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je sicer ob napovedi obnove Križank izrazil upanje, da bo ta končana do konca maja. Poleg nove strehe pa bodo prenovo na občini izkoristili tudi za posodobitev avditorija.

Nadgradnja, ki je potrebna zaradi poškodb in dotrajanosti posameznih elementov, bo po Brlekovih napovedih obsegala streho avditorija z odvodnjavanjem in trikotni dodatek k strehi, rekonstrukcijo nosilnih delov konstrukcije Križevniškega samostana in rekonstrukcijo temeljenja obstoječih stebrov strehe ob Zoisovi cesti, bočno vetrno zaščito proti Zoisovi cesti, zavese na bokih odra z nadnapisi in glavno zaveso, pomični dvižni oder in posodobitev projekcijskega objekta.