Ali je ponudbo oddala tudi svetovalna družba Elements, ki terjatve kupuje za angleški finančni sklad Anacap, ni znano. A Finance navajajo, da je njihova ponudba še vedno aktualna. Ponudba Alfija, ki ima v lasti več podjetij na Cerkljanskem, Reflex in Alukomen, ter Deutsche bank naj bi bila po navedbah Financ veljavna en mesec, do odločitve pa bi lahko prišlo konec maja.

Pogoj ponudnikov je po pisanju Financ ta, da bi lahko odkupili 100 odstotkov terjatev. A 16 bank upnic je imelo v dosedanjih postopkih zelo različne interese, ker so različno zavarovane, prodaja s popustom pa za bolje zavarovane ni bila sprejemljiva, dodajajo.

Za prodajo terjatev se bodo verjetno odločili le posamični upniki

Po navedbah portala Siol pa je pričakovati, da se bo sedaj za prodajo terjatev odločili nekateri posamični upniki, ki imajo dobro zavarovane terjatve. Tisti, ki imajo hipoteke na trgovskih središčih po večjih mestih, bodo namreč brez težav unovčili zavarovanja in se v celoti poplačali, dodaja.

Banke upnice so v začetku leta 2016 skušale terjatve prodati skupaj, a se je je prodajni postopek končal brez izbire kupca. Abanka je februarja začela postopek prodaje zavarovanih terjatev, ki jih ima do družb Engrotuš, Tuš nepremičnine in Tuš Beograd v višini 61,76 milijona evrov. Izid ni znan.