Okruten umor se je oktobra leta 2012 pripetil v soseski Upper West Side na Manhattnu. Varuška je ostala doma sama s šestletno Lucio in dveletnim Leom, ko je njuna mama na plavanje peljala takrat tri leta staro Nessie. Josie, kakor sta otroka varuško ljubkovalno klicala, bi morala Lucio popoldan peljati na plesne vaje. Ko nista bili tam ob pravem času, je mamo Marino Krim začelo skrbeti, piše CNN. Luči v stanovanju so bile ob njenem prihodu ugasnjene, kar je bilo nenavadno. Ob vstopu vanj pa jo je čakal pekel – trupli njenih otrok, ki sta ležali v kadi, sta bili polni vbodnih ran, ob njiju na tleh pa je v krvi ležala varuška. Krimova je videla, kako si je kuhinjski nož zabodla v vrat, da bi si tako vzela življenje. Ni ji uspelo.

»Kot bi bila v grozljivki«

Krimovo je policija našla na tleh, njen jok in kriki so po navedbah prič odmevali po celotni stavbi. »Želela sem se le zbuditi iz te nočne more. A bila je resničnost. Zdelo se je, kot bi bila v grozljivki,« je razložila poroti. Ortega je do tragedije že dve leti delala za družino, ki jo je vzela za svojo. Do tistega trenutka so bili povsem zadovoljni z njenim delom. Tožilec je sicer kot motiv za umora izpostavil varuškino nezadovoljstvo zaradi preobilice dela, ki naj bi ji ga družina nalagala. Obramba je trdila, da trpi za »kronično duševno boleznijo« ter da je nesposobna sprejemanja odgovornosti za svoje dejanje. CNN navaja besede njenega odvetnika, da ji je hudič naročil, naj »ubije otroka in sebe«.

»Ona je zloben, nevaren in vase zagledan človek,« je pred izrekom kazni v čustvenem nagovoru povedal oče umorjenih, Kevin Krim. Varuška se je za svoje dejanje sicer opravičila in dodala, da je sedaj »njeno življenje v rokah Boga«.